TOP25SARIKANTARON HEMOROİDİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

HEMOROİDİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Hemoroid (Basur)

Hemoroid rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen gerilerek o kadar genişler ki, damarlar daha da şişerek tahriş olurlar.

Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar. Bu durum halk arasında basur veya mayasıl adıyla da bilinir. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılırlar.


Hemoroidin Nedenleri

-Barsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık, ishal)

-Gebelik ve doğum

-Hareketsiz yaşam tarzı

-Bazı spor etkinlikleri (ata binmek, bisiklet sürmek)

-Çeşitli meslek grupları (şoförler, pilotlar)

-Alkol alışkanlığı

-Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında ascites oluşumu

-Kalın barsak kanseri

-Tuvalette çok uzun vakit geçirmek

-Kalıtım

-Aşırı kilolu olmak

-Sürekli ağır eşyalar kaldırmak 



Hemoroidin Belirtileri

-Rektal kanama ( makattan taze kırmızı renkli kanama ),

-Ağrı,

-Makatta ele gelen şişlik,

-Akıntı, makatta ıslaklık hissi,

-Kaşıntı,

 

Hemoroidin Dereceleri

1. Derece hemoroid: Kanama en önemli şikayettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır. 

2. Derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikayetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır. 

3. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikayetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir.

4. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.

 

Hemoroidin Bitkisel Tedavileri  

Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


1- Hemoroidin Sarı Kantaronla Tedavisi

Acı ve ekşi gıdalardan, domates, salça (yemeklerde kullanılabilir), turşu, karabiber, pul biber vb. gıda ve baharatlardan tedavi süresince kesinlikle uzak durun. Bu gıdalar makatta tahrişe neden olacağından bunları tüketmeniz iyileşme sürecinizi uzatabilir. 


İç Hemoroidin Sarı Kantaronla Tedavisi

Sabah-akşam aç karnına birer tatlı kaşığı sarı kantaron yağı için ve sonraki bir saat boyunca bir şey yemeyin. İç hemoroide, dış hemoroid de eşlik ediyorsa makatın üzerine ve makatın içine (parmağınızı sokarak) sarı kantaron yağını sabah-akşam yedirilerek sürün. İyileştiğinizi hissetseniz bile tedaviyi mutlaka 4. haftaya tamamlayın. Tedaviniz için 350 mL sarı kantaron yağı yeterli olacaktır.


Dış Hemoroidin Sarı Kantaronla Tedavisi

Makatın üzerine ve makatın içine (parmağınızı sokarak) sarı kantaron yağını sabah-akşam yedirilerek sürün. Parmağınızı sokarken mutlaka tırnağınızın çok kısa olmasına özen gösterin. Yoksa o bölgeyi tahriş eder ve tedavi sürenizi uzatır.  Sarı kantaron yağını içmenize gerek yok. 

-Sarı kantaron yağı fazla kaygan değildir. Bu yüzden yağı makat kanalı genişleyeceği için büyük tuvaletinizi yaptıktan sonra uygulayın. İkinci uygulama için daha kaygan olan sarı kantaron kremini kullanabilirsiniz.


Parmağımı Neden Makatıma Sokmam Gerekiyor?

-Makat kanalında yoğun şekilde kılcal damarlar bulunmaktadır. Hemoroid, özellikle bu kılcal damarların bozulması yani varisleşmesi sonucu oluşur. Sarı kantaron yağı bu kılcal damarları mükemmel bir şekilde tedavi eder. 


Uyarılar:

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.

 

2- Hemoroidin Defne Yaprağıyla Tedavisi

Defne yapraklarında bulunan bileşimler insan vücudu üzerinde olumlu birçok etkiye sahiptir.

 

Bu olumlu etkiler; linolik, linolenik, alkaloitler formundaki kafur, tanen, çoklu doymamış asit formundaki uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır.

 

Defne yaprağının; mikrop öldürücü, şişlik giderici, kaşıntı giderici, damarları büzücü, kanama kesici ve ağrı giderici özellikleri vardır.



İç Hemoroidin Defne Yaprağıyla Tedavisi

1- Defne Yaprağı Tentürü

Defne yapraklarından yapılan tentür, iç hemoroide karşı oldukça etkilidir.

 

-Tentürü hazırlamak için, bir litrelik bir kavanoz şişesine 8-10 tane defne yaprağı konulur. Kaynamış 1 litre su (Klorsuz, hazır su tercih edilmeli) hemen şişeye dökülür. Şişenin üzeri temiz bir bezle örtülür ve karanlık bir ortamda 24 saat demlenmesi beklenir.

 

-Ertesi gün bu su süzülür. Günde yarım litre bu sudan (tentürden) içilir. Yarım litre hemen değil, gün içerisinde 3-4 kerede tüketilmelidir. Kalan tentürü buzdolabında muhafaza edin.

 

-Tedaviyi 7 gün devam ettirdikten sonra 7 gün mola verin. Daha sonra 7 gün daha bu tedaviye devam edin.

 

2- Defne Yaprağı Çayı

1 litre klorsuz suyu kaynatın ve içine 10 gram defne yaprağı koyun ve 2 saat demleyin. Daha sonra süzün ve günde 3 kere yemeklerden yarım saat önce aç karnına için. Kalan defne yaprağı çayını buzdolabında muhafaza edin.

 


Dış Hemoroidin Defne Yaprağıyla Tedavisi

1- Defne Suyu Oturma Banyosu

2 litre su kaynatıldıktan sonra 40 gram defne yaprağı ilave edilir. 15 dakika demlenmesi sağlandıktan sonra süzülür. Daha sonra içine oturulacak leğene dökülür. Su ılındıktan sonra leğenin içinde 15-20 dakika oturulur.

 

-Tedavi süresi 2 haftadır. Defne suyu oturma banyoları, kanamalı hemoroid belirtilerini hafifletmeye ve hastalıktan tamamen kurtulmaya yardımcı olur.

 

2- Defne Çayı Pansumanı

1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içine 12 tane defne yaprağı koyun ve 7 dakika çay demler gibi demleyin. Su ılındıktan sonra pamukla makatınıza 3 dakika kadar pansuman yapın. Daha sonra küçük bir parça pamuğu ıslattıktan sonra makatınızın içine yerleştirin. (Bunu gece yatarken yapmanız daha uygundur.) Gün içinde 2-3 kez bu pansumanı uygulayın. Tedavi süresi 3 haftadır.

 

Defne Yaprağı İçin Uyarılar !

 Defne Yaprağı İçin Uyarılar !

-Gebeler ve emziren anneler,

-Kalp, damar hastalıkları olanlar,

-Böbrek rahatsızlığı olanlar,

-Karaciğer rahatsızlıkları olanlar,

-Defne yaprağındaki herhangi bir bileşene karşı alerjisi olanlar,

-Mide ve ince bağırsak ülseri olanlar,

-Pankreatitler (pankreaslarında iltihaplanması olanlar),

-Damar büzücü özelliğinden dolayı miyokardı olanlar,

-Kronik kabızlığı olanlar defne yaprağı çayından uzak durmalılar. Haricen kullanabilirler.



Yorum Gönder

0 Yorumlar