TOP25SARIKANTARON KEPEK VE KONAĞIN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

KEPEK VE KONAĞIN BİTKİSEL TEDAVİLERİ


Kepek ve Konağın Tedavileri

Kepek, saçlı deride cildin dökülmesi sonucu oluşan yaygın bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı bir durum olmasa bile çoğu kişide görülmektedir. 

Kepek sorunu yaşayanların sıkıntısı yalnızca estetik görünüm olarak ortaya çıkmaz. Saç kepeklenmesi; saçta dökülme ve incelme, saç derisinde kaşıntı ve kızarıklık gibi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirir. Bu sorunlar karşısında yapmanız gereken kepek şampuanı ile saçınızı haftada en az 3 defa yıkamaktır.

Kepeği geçirmek için günlük hayatta stresi azaltmak, güneş ışığından yeteri kadar faydalanmak ve saç bakımına gerekli zamanı ayırmak gereklidir.

Bir kepek problemini azdıran veya olduğundan kötü gösteren başka farklı etkenler de mevcuttur. Bu etkenler aşağıdakileri içerir:
• Sıcaklık
• Ter
• Kirlilik

Bunlar soruna neden olan ana etkenler değilse de, yılın belirli zamanlarında veya spor gibi belirli aktiviteler sırasında kepeğin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Kepeğin Sebepleri

– Saçları düzenli ve güzel yıkamamak
– Sağlıksız beslenme, vitamin eksikliği
– Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları
– Sık sık jöle ve saç bakım ürünlerinin kullanılması
– Soğuk ve kuru havaya maruz kalmak
– Şampuan uygulandıktan sonra yeterli durulama yapmamak
– Mevsim geçişleri
– Şampuan değişiklikleri
– Az ya da çok sık yıkanan saçlar
– Kalitesiz saç boyaları
– Nemsiz ortamlar, soğuk veya çok sıcak ortamlar
– Ergenlik, stres, menopoz gibi hormonal sorunlar
– Saç derisinde bakteri ve mantar oluşumu 



Kepek ve Konağın Bitkisel Tedavileri

1- Sarı Kantaron Yağı

Sarı kantaronu banyo yapmadan ya da saçlarınızı yıkamadan yaklaşık 1-2 saat önce tüm saç derinize masaj yaparak sürün. Sonra da saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın. Bu uygulamayı 6-7 kez yaptığınızda kepekten ve konaktan kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Eğer sarı kantaron yağının etkisini daha da artırmak isterseniz bir miktar kekik yağı karıştırabilirsiniz. (1/10 oranında)


2- Hindistan Cevizi Yağı ve Limon

Mantar önleyici özellikleriyle bilinen Hindistan cevizi yağı kuru saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı giderir. Ayrıca, saçlarınızı besler ve büyümesine katkı sağlar.

Hindistan cevizi yağını ve limon suyunu eşit miktarda karıştırın ve saç derinize masaj yapın. Bu şekilde 20 dakika bekleyin. Daha sonra başınızı yıkayın. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


3- Zeytinyağı ve Sirke

Sirkenin asetik özellikleri mantar enfeksiyonlarıyla savaşır ve saç derisindeki kan dolaşımını iyileştirir. Zeytinyağı doğal bir saç kremidir ve antioksidan özellikleri ile oksitlenmeyi en aza indirir.

Bir kase suya 1 tatlı kaşığı Zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı beyaz sirke ekleyin. Bu karışımı saçınızın her yerine sürün ve saç derisine beş dakika masaj yapın. Daha sonra başınızı yıkayın. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


4- Aspirin

Aspirin, birçok kepek şampuanı ile aynı aktif bileşeni (salisilik asit) içerir. İki aspirini  toz haline getirin ve elinize döktüğünüz şampuanın içine ekleyin. Bu aspirinli şampuanla saçlarınızı sampuanlayın ve bu şekilde 2 dakika kadar bekleyin. Daha sonra saçlarınızı yıkayın ve iyice durulayın.


5- Yoğurt

Yoğurttaki laktik asit, kepekleri önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Yoğurdun antibakteriyel özellikleri ve içindeki protein saç köklerinin güçlenmesini sağlar.

Saçınızı yıkamadan önce ılık suyla yıkayın ve havluyla kurulayın. Başınıza yeterli miktarda taze yoğurt dökün ve 5 dakika kadar saç derinize masaj yapın. Daha sonra 10 dakika bekleyin ve başınızı şampuan kullanarak yıkayın. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


6- Sarımsak

Sarımsak antimikrobiyal özellikleriyle, kepeklenmeye neden olan  bakterileri ortadan kaldırmak için mükemmel bir çözümdür. Sarımsakları ezin ve bunlarla saç derinize 5 dakika kadar masaj yapın. Sarımsak kokusunu önlemek için ezilmiş sarımsakları balla karıştırabilirsiniz. 10-15 dakika bekledikten sonra başınızı yıkayın. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


7- Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, seboreik dermatite ve kepeklenmeye neden olabilecek mantarlara karşı oldukça etkilidir. Çay ağacı yağının güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Yarım fincan zeytinyağına altı damla çay ağacı yağı ekleyin ve kepekten kurtulmak için bu karışımla saç derinize masaj yapın. 10-15 dakika bekledikten sonra başınızı yıkayın. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


8- Elma Sirkesi

Elma sirkesi saç derisinin bozulan pH dengesini geri kazandırır ve aynı zamanda doğal bir temizleyici olarak çalışır. Bu sayede gözenekler açılır ve saç kökleri nefes alır.

İki bardak elma sirkesini üç bardak soğuk suyla karıştırın ve şampuan sonrası saçlarınızı durulamak için bu karışımı kullanın. Yıkamadan önce iki dakika bekleyin. Bu kürü haftada 2 kere tekrarlayın.


9- Karbonat

Karbonat kepeklenmeye neden olabilecek aşırı aktif mantarlarla mücadele eder. 
Saçlarınızı ıslatın ve saç derinizi bir avuç kabartma tozuyla ovalayın. 5 dakika bekledikten sonra saçlarınızı şampuanlayıp durulayın. Saçlarınız ilk başta kurumuş olabilir, ancak birkaç hafta sonra saç deriniz doğal saçlar üretmeye başlar ve saçlarınız daha yumuşak ve kepeksiz olur.



10- Limon

Sadece 2 çorba kaşığı limon suyu ile saç derinize masaj yapın. Sonra 1 tatlı kaşığı limon suyunu 1 su bardağı suya karıştırın ve saçlarınızı bununla durulayın. Kepek kaybolana kadar bunu her gün tekrarlayın. Limonun asitliği, saç derinizin pH'ını dengelemeye yardımcı olur. Bu da kepek sorununuzu oradan kaldırır.


11- Tuz

Tuz, yeterli miktarlarda kullanıldığında, saçlarınızdaki fazla nemi emer ve mantar enfeksiyonuyla mücadele eder.

Avucunuza bir parça şampuan sıkın ve bir tutam tuz ekleyin. Bu tuz şampuanını saçlarınıza uygulayın, dairesel hareketlerle saç derinize masaj yapın. İki dakika bekleyin ve ılık suyla yıkayın.


Yorum Gönder

0 Yorumlar