TOP25SARIKANTARON YETİŞKİNLERDE NEZLENİN (SOĞUK ALGINLIĞININ) BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

YETİŞKİNLERDE NEZLENİN (SOĞUK ALGINLIĞININ) BİTKİSEL TEDAVİLERİ

soğuk algınlığının bitkisel tedavisi

Nezle (Soğuk Algınlığı)

Nezle virüsler tarafından meydana getirilen bir burun, boğaz hastalığıdır. 200'den fazla virüsün nezleye yol açtığı anlaşılmıştır. Hastalığın diğer adı ise soğuk algınlığıdır.


Nezlenin Belirtileri

Nezleye neden olan virüse maruz kaldıktan sonra, nezle başlangıcı belirtileri genellikle bir ile üç gün sonra ortaya çıkar. Nezle nasıl anlaşılır? Kişiden kişiye göre değişebilen bu belirtiler şöyle sıralanmaktadır.

-Burun akıntısı,

-Boğaz ağrısı,

-Öksürük,

-Tıkanıklık,

-Hafif vücut ağrıları veya hafif bir baş ağrısı,

-Hapşırma,

-Düşük dereceli ateş,

-Genel olarak kişinin kendini iyi hissetmemesi (halsizlik hissi)

Burnunuzdan gelen akıntı, nezle durumunda daha yoğun ve sarı ya da yeşil renkte olabilir. Bu, bakteri enfeksiyonunun bir göstergesi değildir. 

Çoğumuz bizi “soğuğun hasta ettiğini” zannederiz, oysa gerçekte durum farklıdır. Bizi hasta eden soğuk değil, hava şartlarındaki ani değişiklikler ve bu değişikliklere ayak uyduramayan bağışıklık zayıflığıdır.


Önemli: Sık yapılan hataların başında koruyucu antibiyotik yutmak gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla fayda vermeyen, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.

Sarı kantaron, güçlü bir virüs ve bakteri öldürücüdür. Bu yüzden nezlenin tedavisinde oldukça etkili bir bitkidir.


Bitkisel kürleri uygularken aşağıdaki uygulamaları yapmanız tedavi sürecinizin hızlanmasına yardımcı olabilir. 

-İmkan buldukça istirahat edin ve vücudunuzu dinlendirin.

-Hapşırır, öksürürken de dikkat edin. Her hapşırık veya öksürükte etrafa milyonlarca mikrop yayarsınız. İkisinde de tek kullanımlık mendille temizlik yapın ya da kolunuzun ters yüzüyle –avucunuzun içiyle değil- ağzınızı kapatmayı ihmal etmeyin.

-Sıvı almaya ve özellikle su içmeye özen gösterin. Suya limon sıkarak C vitamini artırımı sağlayabilirsiniz.

-Yastık kılıfları, çarşaflar ve havlular mikropların yuvalandığı yerlerdir. Evde hasta varsa havluları ortak kullanmayın. Nezle, grip sonrasında da yastık kılıfları ve çarşafları hemen değiştirin.

-Dişlerinizi günde 3-4 defa fırçalamayı, ağız temizliğini sürekli kılmayı ihmal etmeyin.

-Bol C vitamini takviyesi ile vücudunuzun direncini artırın.

-Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu size solunum kolaylığı sağlayacaktır.

-Hamilelik döneminde ıhlamur dışında, hiçbir bitki çayı tüketilmemelidir. Bitki çayları rahim kasılmalarını, kanama riskini artırarak kötü sonuçlara yol açabilirler.



Nezlenin (Soğuk Algınlığının) Bitkisel Tedavileri

1- Sarı Kantaron Çayı

Bu tedavi 15 yaşından büyükler içindir. Sarı kantaron iyi bir bakteri ve virüs öldürücüdür.

Kilonuza bağlı olarak 1 ya da 2 çay kaşığı sarı kantaronu çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 


Not: Sarı kantaron, reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilen ve dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Sarı kantaronu kullanırken antbiyotik, antidepresan ya da kortizon içeren ilaçlarla beraber kesinlikle kullanmayın. Yüksek tansiyonunuz varsa ve hamileyseniz bu kürü uygulamayın.


2- Defne Çayı

Defne, antibakteriyel ve antiviral bir bitkidir. Nezle ve grip tedavisinde oldukça etkilidir. İçeceğiniz bir bardak defne çayı yaklaşık 1 saat sonra burun kanallarınızı açarak daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır. Yatmadan önce bu çaydan içmeniz kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı nezle ve gripte favori kış çayımdır.

Bir bardak suyu kaynattıktan sonra ocağın altını söndürün ve 4 defne yaprağını kaynamış suya koyup 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Kalp-damar hastalıkları olanlar ve hamileler bu çaydan uzak durmalıdırlar. 


3- Zencefil Çayı

Zencefil, geniz akıntısına iyi gelen ve gingerol adı verilen etkili bir bileşen içermektedir.

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.


4- Sarımsak Çayı

3 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun.

Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra aç karnına günde 2 kere için. Düşük tansiyonu olanlar için iyi bir seçenek olmayabilir.


5- Süt-Zerdeçal Karışımı

Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.

Bir şeker kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun ve karıştırın. İçine bir tatlı kaşığı bal katabilirsiniz. Kahvaltı öncesi ya da sonrası ve yatmadan önce içebilirsiniz.


6- Adaçayıı

Gece yatmadan önce adaçayı ile gargara yapmak geniz akıntısı için etkili bir yöntemdir. Bunu yatmadan önce yapmanız en doğrusudur.

2 bardak suyu kaynatın ve içine 3 dal ada çayını koyun. 5 dakika demlenmesi ve biraz ılıması için bırakın. İsterseniz içine limon suyu ya da tarçın ekleyebilirsiniz.



7- Karışım Çayı

10 gram ıhlamur, 10 gram mürver çiçeği, 10 gram oğul otu, 10 gram kuşburnu, 5 gram bamya çiçeği ve 5 gram rezeneyi bir kavanozda iyice karıştırın. 

Bir su bardağı kaynamış su için bir tatlı kaşığı karışım kullanın. Ağzı kapalı 10 dakika demlenen karışım çayı, yemeklerden 2 saat sonra içilerek grip ve nezle gibi mevsim hastalıklarına karşı tüketilebilir.


8- Çorbalar

Tavuk çorbası yüz yıllardır iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı ilacıdır. Eğer tavuk sevmiyorsanız işkembe veya kelle paça çorbasını da deneyebilirsiniz. Tavuk suyu çorbaya havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.


9- Isırgan Çayı

Isırgan çayı, boğazda oluşan iltihabı ve balgam miktarını azaltarak kişiyi rahatlatır.

Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru ısırgan koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Aç karnına 3-4 kere aç karnına içilebilir. İçine bal ya da şeker gibi tatlandırıcılar katmayın. Eğer kokusu ya da tadı rahatsız ederse içine bir miktar nane ekleyebilirsiniz. 


10- Papatya Çayı

Enfeksiyonlarla savaşan ve ağrıları dindirme özelliği bulunan papatya çayını, boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce içebilirsiniz. (Ancak yaban mersini alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır.) 

1 tatlı kaşığı kuru papatyayı çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 


11- Elma Sirkesi Kürü

Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır. Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve (isteğe bağlı) bir yemek kaşığı bal ilave edilerek karıştırın ve için. Elma sirkesinin ev yapımı olmasına özen gösterin.

Günde 2-3 kere özellikle de gece yatmadan önce elma sirkesiyle gargara yapabilirsiniz. 


12- Mürver Çiçeği Çayı

Bitkinin bünyesinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncinizi artırır ve sizi birçok hastalığa karşı güçlü yapar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

1 tatlı kaşığı kuru mürver çiçeği çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için.



13- Nane Limon Çayı

Bir cezveye 2 tatlı kaşığı kadar kuru nane (ya da 8-12 adet taze nane yaprağı) koyun. Daha sonra yarım bir limon küçük parçalar halinde kesin ve onları da cezveye ilave edin. Cezveye 1,5 su bardağı kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Kaynama başladıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 3-5 dakika daha kaynatın. Daha sonra süzün ve için.



Yorum Gönder

0 Yorumlar