TOP25SARIKANTARON SEDEFİN BİTKİSEL TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

SEDEFİN BİTKİSEL TEDAVİSİ

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.Cilt hücreleri cildin derinliklerinde oluşur. Bu hücreler kademeli olarak cildin yüzeyine doğru ilerleyerek burada ölürler. Ardından bu ölü cilt hücreleri dökülerek vücudumuzu terk ederler. Bu durum normal bir işleyiştir. Çünkü daha derin katmanlarda üretilen yeni cilt hücrelerine böylece yer açılmış olur.

Cilt hücrelerinin oluşumu ve dökülmesi yaklaşık 28 gün sürer. Uzmanlara göre, biz insanlar saatte yaklaşık olarak 30.000 ila 40.000 ölü cilt hücresi dökeriz. Ancak sedef hastalarında bu süreç normalden 10 kat daha fazladır.  Sağlıklı bir cilt 28 günde bir kendini yenilerken, sedef hastalarında günde birkaç defa yeniler. Bunun sonucunda sedef hastalığının tipik görünümü olan sedef rengi kabuklanma ve pullanma oluşur.

Sedef hastalığı çoğunlukla 20-50 yaş arasındaki kişilerde görülür. Çocuklarda, bebeklerde ve yaşlılarda da ender olarak ortaya çıkabilir.


Sedef Hastalığının Belirtileri

-Bu hastalığın belirtileri; kişiden kişiye ve hastalığın çeşidine göre değişebilir.

-Hastalığın görüldüğü bölgeler; vücuttaki küçük alanlar olabileceği gibi yamalar, kepek ve pullar; tüm deriye de yayılabilir. Yamalar, kaşıntıya ve ağrıya neden olabilir.

-Kırmızımsı, deriden hafifçe kalkmış, iltihaplı cilt leke ve yamaları oluşur.

-Kırmızı lekeler üzerinde beyazımsı gümüş renkli plak ve pullanmalar olur.

-Yamaların etrafında çatlamış ve kanlanmış kuru bir cilt oluşur.

-Yamaların etrafında kaşınma ve yanma hissi oluşur.

-Eklemlerde ağrı ve acı olur.

-Vücudun herhangi bir yerinde belirebilecek olan yamalara genellikle dizlerde, dirseklerde, bacaklarda, kafa derisinde, avuç içlerinde, bel çevresinde ve ayak tabanlarında rastlanır. Bu yamalar bazen el ve ayak tırnaklarında, ağız içinde ve genital bölgede de belirebilir.

Hastalık belirli bir süre için kötüleşebilir ardından iyileşme devresine girer. Sedef bulaşıcı bir hastalık değildir.


Sedef Hastalığının Çeşitleri

1- Plak Tipi 

En yaygın görülen sedef hastalığı türüdür. Özelliği kabarık, iltihaplı, beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Genelde dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve belde görülür. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir. 

 

2- Gutat

En yaygın görülen sedef hastalığı türüdür. Özelliği kabarık, iltihaplı, beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Genelde dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve belde görülür. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir.

 

3- İnverse

En yaygın görülen sedef hastalığı türüdür. Özelliği kabarık, iltihaplı, beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Genelde dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve belde görülür. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir.

 

4- Püstüler

Özellikle yetişkinlerde görülen püstüler sedef hastalığında kızarık deriyle çevrelenen beyaz,  içi iltihaplı olmayan sıvıyla dolu beyaz baloncuklar görülür.  Bu baloncuklar el ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde toplanmakta, ya da vücudun büyük bölümünü kaplamaktadır.


5- Eritrodermik

Sedef hastalığının vücut yüzeyinin büyük bölümünü kaplayan özellikle iltihaplı bir türüdür. Dönemsel, yaygın, kaşıntılı deri kızarıklığı ve yaygın döküntülü pullanma ile nitelenir.



Sedef Hastalığının Bitkisel tedavileri

 Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


Bunları Uygulayın

-Duş ya da banyo yaptıktan sonra, ellerinizi yıkadıktan sonra ve bulaşık yıkadıktan sonra ellerinize hemen nemlidirici bir krem sürün.

-Banyoda uzun zaman vakit geçirmeyin. Bu cildinizi kurutarak sedefinizin kötüleşmesine sebep olabilir. Banyo suyunuzun ılık olması ve kullandığınız sabunun da nemlendiricili, yumuşak sabunlardan olması önemlidir. Kesinlikle sedefli bölgelere lif sürmeyin. Banyodan hemen sonra sedefli bölgenize nemli bir kerem sürün.

-Eğer sedef elinizdeyse soğuk havalarda cildinizin kurumasını önlemek için pamuklu eldivenler kullanın. Eldivenlerinizi yıkarken yumuşak sabunlar kullanın ve yumuşatıcı kullanmayın.

-Kortikosteroid (steroid) krem, hafif sedef hastalığında yaygın olarak kullanılan bir kremdir. Fakat cildi incelttiği için bu krem uzun süre kullanılmamalıdır.

-Salisilik asit içeren kremler cildin ölü tabakasını hızla temizler. Yani sedefli bölgenizin daha pürüzsüz ve daha az pullu gözükmesini sağlar. Salisilik asit içeren kremleri eczanelerde bulabilirsiniz.

-Aşırıya kaçmadan görünür yerlerdeki sedefinizi 15 dakika kadar güneşlendirin. Ultraviyole ışınları cilt hücrelerinin aktivitesini azaltır. Bu sayede ellerinizdeki iltihablanma ve pullanma azalabilir. Ancak güneşlenmede aşırıya kaçarsanız sedefiniz daha da kötüleşebilir.

-Sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte birinin tırnaklarında çukurlaşma, delikler veya renk değişiklikleri görülebilir. Ayrıca tırnaklarında da gevşemeler, düşmeler başlayabilir. Bunları önlemek için tırnaklarınız her zaman kısa tutun ve elde bulaşık yıkıyorsanız mutlaka eldiven kullanın.

-Sedefinizi tetikleyen ve kötüleştiren şeylerin bir listesini tutun. Bunlar bazı yiyecekler, bazı içecekler, strese neden olan şeyler, bazı hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar gibi. Bunları tespit ettikten sonra bunlardan uzak durun.



1- Sarı Kantaron Yağı ve Sedef Hastalığı

Sarı Kantaronun Sedef Hastalığına Etkisi

1. Maalesef ki sarı kantaron yağının bazı sedef türlerine hiç faydası olmuyor.

2. Sarı kantaron yağı bazı sedef türlerinde hastalığı geriletiyor ama tam bir iyileşme sağlamıyor. Ancak sedef, sarı kantaronla büyük ölçüde kontrol altında tutulabiliyor.

3. Sarı kantaron yağı az da olsa bazı hastalarda tam bir iyileşme sağlıyor. Bu yüzden denemeye değer. Zaten ilk on günde gerileme başladıysa sedefi tedavi etmeye başlamış demektir. Eğer bu süre içinde herhangi bir iyileşme başlamadıysa tedaviyi devam ettirmenize gerek yoktur.

Sarı Kantaronla Sedefin Tedavisi

Karaciğerinizi temizlemek ve varsa stresinizi azaltmak için günde 1-2 kere sarı kantaron çayı için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 

Sarı kantaron yağını günde 2-3 kez yedirerek sedefli bölgeye sürün. 

Tedavinizi iyileşene kadar devam ettirin. (4 hafta)



Uyarılar:

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.


2- Aloe Vera ve Sedef Hastalığı


Çalışmalar, bu bitkinin sedef hastalığını iyileştirebileceğini gösteriyor. Aloe vera iltihap önleyicidir. Tahrişi ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. 

Bir aloe vera bitkisinin dalını kesin ve içindeki jeli günde 2-3 kere sedefli bölgeye sürün. Ya da kaliteli bir aloe vera kremi de kullanabilirsiniz.  

Aloe vera etkili bir yara iyileştiricidir. Hatta sarı kantaron ve badem yağlarından bile çok daha fazla etkilidir. Bu yağların iyileştiremediği yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. 

Aloe vera yavaş iyileştiren bir bitkidir. Bu yüzden 3-4 hafta kadar tedavinizi sürdürün. 


3- Zerdeçal ve Sedef Hastalığı

Zerdeçal , sedef hastalığı alevlenmelerini en aza indirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Zerdeçal tozunu salatalarınızın ya da yemeklerinizin içine katarak tüketebilirsiniz.

Zerdeçal tozunun tedavi amaçlı günlük kullanımı en fazla 3 gramdır. Bu da 1 çay kaşığı eder.




Yorum Gönder

0 Yorumlar