TOP25SARIKANTARON BALGAMLI ÖKSÜRÜĞÜN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

BALGAMLI ÖKSÜRÜĞÜN BİTKİSEL TEDAVİLERİ


Balgamlı Öksürük

Öksürük bir hastalık değil, boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük, balgamlı-balgamsız ve kronik-akut olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Balgamsız öksürük, kurudur ve boğazda bir gıcık hissine neden olabilir. 

3 hafta ve daha uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak kabul edilir. Akut öksürük enfeksiyonları ise sinüzit, farenjit, nezle, akciğerlere yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle oluşur. Kronik öksürükler bazen senelerce sürebilir.


Öksürüğün Nedenleri

-Nezle ve grip

-Farenjit

-Astım

-Geniz akıntısı

-Reflü

-Kalp yetmezliği

-Tüberküloz

-Kronik kulak problemleri

-Sigara

-Akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir.

-Sinüzit, bronşit veya sigara içimi ise balgamlı öksürüğe yol açabilir.

Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. 

Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. 

Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir. Kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük de görülmektedir. 



Balgamlı Öksürüğün Bitkisel Tedavi Yolları

1- Sarı Kantaron Çayı

(Bu kür 15 yaşından büyükler içindir.)

Hafif ve seyrek öksürüğün tedavisi için; 1 su bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 10 dakika demleyin. Bu çayı günde 2 kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 

Şiddetli ve sık öksürüğün tedavisi için; 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 10 dakika demleyin. Bu çayı günde 2 kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 

Sarı kantaron iyi bir bakteri ve virüs öldürücüdür. Bu küre ek olarak kolayca balgam atabilmeniz için 4. sıradaki keçiboynuzu kürünü de mutlaka uygulayın.


Uyarılar:

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.


2- Mısır Nişastası ve Bal 

Bir miktar mısır nişastasını suda iyice kaynatın. Ilıyınca içine bal koyup karıştırın. Salepten biraz daha akışkan olmalı. Ilıkken için ve öksürük geçene kadar her gün uygulayın. Birkaç gün sonra faydasını göreceksiniz. (Balın kaliteli olmasına dikkat edin.)


3- Süt ve Gül Hatmi

1 su bardağı kaynayan sütün içine 5-6 adet gül hatmi çiçeği koyun ve bu şekilde 1 dakika daha sütü kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın ve ılıyıncaya kadar bekledikten sonra sütü süzün. Sabah ve akşam yemeklerden önce ya da sonra günde 2 kere için. İçerisine kesinlikle şeker, bal, pekmez eklemeyin. 


4- Keçiboynuzu

Balgamlı öksürüklerde keçiboynuzu en iyi seçeneklerden biridir. Keçiboynuzu bronşlarınızı genişletir ve balgamınızı rahatça çıkarmanızı sağlar. Bu etkisini kısa zamanda göstermeye başlar.

Orta büyüklükteki 5 tane keçiboynuzunu önce soğuk su altında yıkayın. Daha sonra bunları 3-4 parçaya bölerek kaynamakta olan 2 su bardağı suyun içine atın. Hafif ateşte 8 – 10 dakika kaynatın. Daha sonra suyunu süzün ve sabah-akşam aç karnına birer su bardağı için. 

Keçiboynuzu çayı şekerli gibi gözükse de keçiboynuzunun içeriğinde şeker bulunmaz. Yukarıdaki ölçeğe göre yaptığınız bu çay kilo aldırmaz. 


5- Ihlamur ve Ayva Yaprağı Çayı

Öksürük denilince ilk akla gelen ıhlamur çayıdır. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcuttur.

Kaynamış suya yeterli miktarda Ihlamur konulduktan sonra 3-4 kuru ayva yaprağı ilave edilir ve 10-15 demlendikten sonra günde 2-3 bardak içilir. Bu çaya şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir ve çayın iyileştirici özelliğini azaltabilir. Bal konulmak isteniyorsa çayın sıcaklığının 40 derecenin altına düşmesi gerekiyor. Bunun için çayı bardağa döktükten sonra 10 dakika bekleyip bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.


6- Zencefil Çayı

Zencefil öksürüğü azalttığı gibi balgamında hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur.

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.


7- Zerdeçal Çayı

Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zerdeçal kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 

Bir çay kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun.Kahvaltı öncesi ya da sonrası ve yatmadan önce içebilirsiniz.



8- Elma Çayı

Balgam söktürmek için elma çayı ideal bir içecektir. Elma kabukları ile yapılan çay, hem göğüsü yumuşatır hem de balgamı söker.

2 su bardağı kaynayan suyun içine bir elmanın kabuklarını, küçük bir parça taze zencefil (Küp şeker boyutunda) ve karanfil atın. Kısık ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra içine bir miktar toz tarçın atın ve 10 dakika demlendikten sonra afiyetle için.


9- Tere Çayı

2 su bardağı kaynayan suyun içine 12 tane taze tere koyun.
Suyu 3-4 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Bu sırada tencerenin kapağı kapalı olmalıdır. Daha sonra terenin suyunu süzün. Ilık olarak günde 2 defa aç karnına için.


10- Sırta Bal Sürme

Çocuğunuzu ya da bebeğinizi uykuya yatırırken oda sıcaklığındaki balı sırtına sürün. Daha sonra üstünü gazete veya kağıt havlu ile kapatıp uyumasını sağlayın. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir. Balın kaliteli olması önemlidir. 


11- Sırta Zeytinyağı ve Karabiber Sürme

Yarım çay bardağı zeytinyağını ısıtın ve içine bir çay kaşığı karabiber atarak iyice pişirin. Ilınınca öksüren çocuk veya yetişkin kişinin sırtına ve göğsüne iyice yedirerek sürün. Hafif emince üzerine sıcak bez örtün.


Yorum Gönder

0 Yorumlar