TOP25SARIKANTARON BEBEKLERDEKİ NEZLENİN (SOĞUK ALGINLIĞININ) EVDE TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

BEBEKLERDEKİ NEZLENİN (SOĞUK ALGINLIĞININ) EVDE TEDAVİSİ

Bebeklerde Nezle (Soğuk Algınlığı)

Bebeklerin vücut dirençleri yetişkinlerden çok daha düşüktür. Bu nedenle yetişkinlerin rahatlıkla atlatabileceği hastalıklar onlar da daha ağır seyredebilir. 

Doktora gitmeden önce, hastalık henüz ilk aşamadayken bebeğinize için evde kendiniz de bir şeyler yapabilirsiniz. Ancak yaptığınız müdahalelere rağmen bebeğinizde bir iyileşme olmuyorsa doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Nezle bebeklerde genellikle 1-2 hafta sürer ama bebeğin bağışıklık sistemine bağlı olarak daha kısa ve daha uzun da sürebilir. 

Bebeklerde Nezlenin Belirtileri
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik dönemi olarak kabul edilir. Konuşma yeteneği tam olarak gelişmemiş bebeklerin hastalıklarının belirtilerini söylemeleri tam olarak beklenemez. Bu konuda anne-babanın iyi bir gözlemci olması gerekir. Buna göre;

-37 derece ve üstü ani ateş basması görülüyorsa,
-Bebek huzursuz ve sancılı ise,
-Kucağınıza aldığınızda ağlıyor ve adaleleri, kasları ağrıyorsa,
-Bebeklerde baş ağrısı var ise,
-Bebeklerde kuru öksürük gözleniyorsa, (Özellikle bu durumda öksürük kesici ilaçlar ve şuruplar verilmemelidir. ABD de yapılan bir araştırmada gripli bebeklere verilen öksürük giderici ilaçların bebeklerin yaşamlarını riske attıkları gözlemlenmiştir.)
-Bebeklerde burun akıntısı görülüyorsa.
Yukarıdaki belirtilerin hepsi ya da bir kısmı varsa bebeğiniz nezle olmuş demektir.

Bebeğinizi genelde nezle için doktora görünmeniz gerekmez. Ancak, çocuğunuz aşağıdakilerden herhangi birisine sahipse hemen tıbbi yardım isteyin.

-Kötüleşmiş veya iyileştirilemeyen belirtiler,

-Baş ağrısı veya öksürük gibi şiddetli belirtiler,

-Hırıltı,

-Kulak ağrısı,

-Aşırı huysuzluk,

-Uyku problemleri,

-İştahsızlık.

Önemli: Nezle ve grip virüs kökenli hastalıklardır. Nezle ve gripte anne, babanın yaptığı en büyük hataların başında bebeklerine antibiyotik vermek gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla faydalı olmayan, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.



Bebeklerdeki Nezle İçin Evde Neler Yapılabilir?

Tedaviye Ek Olarak Yapılabilecek Uygulamalar
-Eğer bebek burun tıkanıklığı yüzünden beslenme sorunları yaşıyor ise, plastik bir burun aspiratörü ile burnu temizlenmelidir. Bu teknik bebeğin ilk 6 ayında fayda sağlar. Bebek büyüdükçe, bu yöntemin kullanılmasına engel olmaya çalışacaktır.

-Serum fizyolojik içeren burun damlaları ve burun pompası ile burun temizliği yapılabilir.

-Nemli ortam öksürüğe de iyi geleceğinden, buhar makinesi ile bebeğin bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. Burun akıntısının dışarı çıkması için bebeğin başı hafifçe yükseltilmelidir.

-Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de, ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır.


Emzirme Sıklığınızı Arttırın

Anne sütü hastalıklara karşı antikorlar üretir. Bu yüzden emziren anneler bebeklerini daha sık emzirmelidir.


Ek Gıdalar Verin

Eğer bebeğiniz 6. ayını doldurmuşsa ve ek gıdalara başlamışsa, mevsiminde ve taze meyvelerden yapılmış meyve püreleri iyi birer C vitamini kaynağıdır. C vitamini bebeğin demir emilimini de artırdığından, bebeğin beslenme listesinde yeterli miktarda yer almalıdır.

Önemli olan meyvenin olgun, yumuşak olması ve çok iyi yıkanmasıdır. Meyveler hazırlandıktan sonra bekletilmeden hemen verilmelidir.

Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, bebekte reflü ve gaz şikayetine neden olabilir. Bu yüzden turunçgilleri 8. ya da 9. aydan itibaren vermek daha doğru olur.


Bitki Çayları için

Bitki çayları emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için bunları annenin içmesi en uygun olanıdır.  

6. Aydan Önce Sadece Annenin İçmesiyle Bebeğe Faydası Olabilecek Bitki Çayları 

6. aydan önce bebeklere anne sütünden başka bir şey verilmemelidir. Bitki çayları hiç verilmemelidir. Bitki çayları emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için bunları sadece annenin içmesi en uygun olanıdır. 

DİKKAT: Eğer hamileyseniz ya da kronik hastalıklarınız varsa doktora danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmeyin!!!


Sarımsak Çayı

Doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsak nezle, grip gibi soğuk algınlıklarında en çok tercih edilen bitkilerdendir.

3 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun. Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra aç karnına günde 2 kere için. Düşük tansiyonu olanlar için iyi bir seçenek olmayabilir.


Süt ve Zerdeçal Karışımı

Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zerdeçal kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir.

Bir tatlı kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun.Kahvaltı öncesi ya da sonrası ve yatmadan önce günde 2 kere içebilirsiniz.


Zencefil Çayı

Zencefil; geniz akıntısına, ağrılara, nezleye ve gribe iyi gelen şifalı bir bitkidir. Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir.

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suyun içine atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.


Papatya Çayı

Papatya soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yüzlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Enfeksiyonlarla savaşan ve ağrıları dindirme özelliği de bulunan papatya çayı, boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıldığı zaman yatmadan önce içilebilir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğu unutulmamalı ve açıkta satılan papatya çayları değil poşet çay şeklinde satılanlar tercih edilmelidir. 

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız papatya kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir.

1 tatlı kaşığı kuru papatyayı ya da 1 poşet papatyayı çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin.



Nane Limon Çayı

Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda limonla yapılan nane karışımı akciğeri ve bronşları rahatlattığından öksürüğün azaltılmasını sağlar. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar. Aynı zamanda anne sütünün artmasını sağlar.

Bir cezveye 2 tatlı kaşığı kadar kuru nane (ya da 8-12 adet taze nane yaprağı) koyun. Daha sonra yarım bir limonu küçük parçalar halinde kesin ve onları da cezveye ilave edin. Cezveye 1,5 su bardağı kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Kaynama başladıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 3-5 dakika daha kaynatın. Daha sonra süzün ve için.

Not: Adaçayı östrojen (kadınlık hormonu) içerdiğinden emziren bir anne olarak sizin de içmemeniz önerilir. Ada çayı içerdiği östrojen nedeniyle fazla içilmesi durumunda erkeklerde hormon dengesizliğine neden olabilir. Annenin içtiği adaçayı erkek bebeklerde de hormon dengesizliğine neden olabilir.


6. Aydan Sonra  Bebeğe Faydası Olabilecek Bitki Çayları ve Uygulamalar 

Ihlamur

Soğuk algınlığı ve gribe karşı en yaygın olarak kullanılan bitkidir. Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Doktor onayıyla ıhlamuru bebeğiniz için kullanabilirsiniz.

Ihlamur Çayının Yapılışı: 1 su bardağına 1 tutam ıhlamuru  çay demler gibi 10 dakika demledikten içine limon sıkmadan günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir. Ihlamurun içine 9. aydan itibaren birkaç damla limon sıkabilirsiniz.


Eğer Nezleye Öksürük De Eşlik Ediyorsa

Sırta Bal Sürme

Bebeğinizin sırtına oda sıcaklığındaki balı sürdürün. Daha sonra üstünü kağıt havlu ile kapatıp bebeğinizi uyutun. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir. Balın kaliteli olması önemlidir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar