TOP25SARIKANTARON VİTİLİGONUN BİTKİSEL TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

VİTİLİGONUN BİTKİSEL TEDAVİSİ


vitiligo

Vitiligo 

Vitiligo da egzama ve sedef gibi hem sağlığımızı, hem fiziksel görünüşümüzü hem de sosyal hayatımızı olumsuz yönde etkileyen önemli bir hastalıktır. Derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır.

Halk arasında ala hastalığı olarak da bilinir. Vitiligo her yaş, ırk veya cinsiyetten insanları etkileyebilir. Vitiligonun kesin nedeni bilinmiyor, ancak bazı araştırmacılar bir otoimmün bozukluk (Hastanın bağışıklık sistemi aşırı aktif hale gelir ve deriye renk veren hücreleri yok eder) olduğuna inanıyorlar. Bazı bilim adamları, vitiligoya bir virüsün neden olabileceğini düşünüyorlar.

Kalıtım, ciddi derecede güneş yanığı veya bazı kimyasallara maruz kalmak da vitiligonun sebepleri arasındadır. Araştırmalar sonucunda vakaların büyük bir bölümünün 20 yaş civarında başladığı sonucuna varılmıştır.

Bilim adamları, vitiligo’yu iki tipe ayırıyor: Non-Segmental ve Segmental Vitiligo.


1- Non-Segmental Vitiligo


Non-segmental vitiligo, vitiligo’nun en yaygın türüdür ve vitiligo hastalarının %90’ında görülür. Lekeler genellikle simetri ölçüsüyle vücudun her iki yanında eşit olarak görülür. Simetrik lekeler yüz, boyun, kollar, dizler, gözler, dizler, dirsekler, ağız ve eller gibi güneşe her gün maruz kalan yerlerde sık görülür.



2- Segmental Vitiligo


Bu hastalık daha hızlı yayılır; ancak daha sabit ve kararlı olarak kabul edilir. Vitiligo hastalarının sadece %10’unu etkiler. Segmental vitiligo, erken yaş gruplarında daha belirgindir ve vitiligo hastası çocukların yaklaşık %30’unu etkiler.

 

Vitiligonun Belirtileri

Vitiligonun tek belirtisi, deride düz beyaz noktalar veya lekelerin ortaya çıkmasıdır. Genel olarak, gözle görünür hale gelen ilk beyaz nokta, vücudun sürekli güneşe maruz kalan bir alanı üzerinde oluşur. 

Başlangıçta, vitiligo cildin geri kalanından biraz daha sade bir nokta olarak başlar. Ama yavaş yavaş, zaman geçtikçe, bu nokta solgun ve beyaz hale gelir. Bu beyaz lekelerin şekli tamamen düzensizdir ve bazen kenarları biraz kızarıklık gösterebilir ve bazen de kaşıntıya neden olabilir.

Vitiligo, lekelerin görünümünden ve ara sıra kaşınma dışında ciltte herhangi bir rahatsızlık, tahriş, ağrı ve kurumaya neden olmaz.

Vitiligo ışığa duyarlıdır. Hastalar cildini doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz bırakmamalıdır. Vitiligo hastalığının yayılıp büyüyüp büyümeyeceğini veya ne kadar yayılacağını tahmin etmek zordur.

Beyaz lekelerin yayılması bazıları için birkaç hafta içinde, bazıları için ise aylarca hatta yıllarca sürebilir.Beyaz lekelerin ilk belirtileri simetrik ise (segmental olmayan vitiligo), gelişmesi vücuttaki tek bir bölgede (segmental vitiligo) olduğundan daha yavaştır.



Vitiligonun Bitkisel Tedavileri

 Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


1- Sarı Kantaron ve Vitiligo Hastalığı

I. Sarı Kantaronun Vitiligoya Etkisi

-Maalesef ki sarı kantaron yağının bazı vitiligo türlerine hiç faydası olmuyor.  

-Sarı kantaron yağı bazı vitiligo türlerinde hastalığı geriletiyor ama tam bir iyileşme sağlamıyor. Ancak vitiligo, sarı kantaronla büyük ölçüde kontrol altında tutulabiliyor.  

-Sarı kantaron yağı az da olsa bazı hastalarda tam bir iyileşme sağlıyor. Bu yüzden denemeye değer. Zaten iki hafta içinde gerileme başladıysa vitiligoyu tedavi etmeye başlamış demektir. Eğer bu süre içinde herhangi bir iyileşme başlamadıysa tedaviyi devam ettirmenize gerek yoktur.


Sarı Kantaronla Vitiligonun Tedavisi

Karaciğerinizi temizlemek ve varsa stresinizi azaltmak için günde 1-2 kere sarı kantaron çayı için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 

Sarı kantaron yağını günde 2-3 kez yedirerek vitiligolu bölgeye sürün. 

Tedavinizi iyileşene kadar devam ettirin. (4-5 hafta)



Uyarılar:

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.



2- Aloe Vera ve Vitiligo Hastalığı


Aloe vera; A, C, B12 ve folik asit vitaminleri de dahil olmak üzere vitiligo ile savaşırken gerekli olan temel antioksidan vitaminleri içerir. Ayrıca, bakır, kalsiyum, krom, çinko ve cildin repigmentasyonunu destekleyen ve vitiligo için hayati bir tedavi haline getirebilecek diğer mineralleri de içerir.

Bir aloe vera bitkisinin dalını kesin ve içindeki jeli günde 2-3 kere vitiligolu bölgeye sürün. Aloe vera yavaş iyileştiren bir bitkidir. Bu yüzden 3-4 hafta kadar tedavinizi sürdürün.


3- Zerdeçal ve Hardal Yağı

3 yemek kaşığı kaliteli zerdeçal tozunu yeterli miktarda hardal yağı ile karıştırarak macun haline getirin. Bu macunu vitiligolu bölgeye sürün ve 30 dakika sonra ılık suyla yıkayın. Bunu 3 hafta boyunca her gün 2 kere yapın.

Zerdeçal leke yaptığı için dikkatli olun!



Yorum Gönder

0 Yorumlar