TOP25SARIKANTARON YETİŞKİNLERDE MAKAT ÇATLAĞININ EVDE TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

YETİŞKİNLERDE MAKAT ÇATLAĞININ EVDE TEDAVİSİ

anal fissür

Makat Çatlağı (Anal Fissür)

Makat Çatlağının tıptaki adı Anal Fissürdür. Hastalar bu rahatsızlık için sıklıkla dışkılama sırasında meydana gelen  yanma ya da yırtılma gibi bir ağrı tanımlarlar. Ağrı dışkılama sonrası dakikalar ya da saatler sürebilir. Ağrı, sfinkter kasının (anal kanal çevresinde dışkılama alışkanlığını kontrol eden kas) kasılmasına bağlıdır.

Bazen hastalar ağrı nedeniyle dışkılamadan kaçabilirler. Bu da dışkının daha da sertleşmesine ve çatlayan ya da yırtılan yerin daha fazla büyümesine neden olur. Genellikle az miktarda parlak, kırmızı kanamadır ve tuvalet kağıdında görülebilir veya damla damla kanama olabilir. 

Fissürün dış kenarında şişme sonucu cilt kabartısı gelişebilir. Hasta makat bölgesinin temizliği sırasında bu şişlikleri fark edebilir. Anal Fissür, her yaş grubunda görülmektedir. 

Akut (Başlangıç) dönemde olan fissür birkaç ilaç desteğiyle tedavi edilebilir. Fakat bu tedavi kesinlikle uzman hekim tarafından düzenlenmelidir. 3 haftayı geçen şikayetleriniz olursa, bu süreç kronik anal fissüre dönüşür. Kronik anal fissür mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.


Makat Çatlağının Belirtileri

-Tuvalet esnasında cam kesiği veya bıçak batması hissi olur.

-Tuvalet kağıdında kırmızı kan lekesi görürseniz.

-Makat bölgesinde ağrı ve kaşıntı olur.

-Dışkılama sonrasında devam eden ağrı veya yanma hissi olur.

-Kabızlığa bağlı şiddetli ıkınma ve dışkı yapamama durumları olur.



Makat Çatlağının Evde Tedavisi

 Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


1- Isırgan Lapası

En etkili kürlerden biridir. Aktardan alacağınız kuru ısırganın  kullanım tarihinin geçmemiş olması önemlidir. Isırganın içindeki formik asit iyi bir iltihab sökücüdür. 

Üç yemek kaşığı kuru ısırganı çok az suda beş dakika haşlanıp lapası yapılır. Ilındıktan sonra lapa, ince tülbente sarılarak makat çatlağının üzerinde 15 dakika bekletilir. Lapanın yaraya temas etmesi önemlidir. Yara kapanana kadar haftada iki-üç kez tekrar edilir. (İbrahim Saraçoğlu Kürü)


2- Taze Aloe Vera Fitili

Aloe vera hücre yenileyici, yara iyileştirici, antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle makat çatlağı (anal fissür) tedavisi için uygun bir bitkidir. Aloe vera aynı zamanda bir süs bitkisidir. Evinizde yetiştirebilirsiniz.

-Aloe vera bitkisinin olgun bir dalını kesin. Bu daldan makattan geçecek genişlikte bir parça kesin ve etrafındaki yeşil tabakayı keserek içindeki jelimsi bölgeyi bütün olarak çıkartın. Yumuşak olduğu için bu şekilde makata girmesi zor olacağından bunu dondurucuya koyup sertleşmesini bekleyin. 

-Daha sonra sertleşerek bir fitil haline gelen bu jeli makatınıza ucu dışarıda kalmayacak şekilde yerleştirin. Bu uygulamayı yatmadan önce yapmanız daha uygundur. 

-Fitili uygularken enfeksiyondan ve tahrişten kaçınmak için tırnaklarınızın kısa olmasına özen gösterin.

-Günde bir kere yapmanız yeterlidir. Tedavinin süresini çatlağın büyüklüğü belirler. O yüzden 2-3 hafta kadar tedaviye devam edin. 


3- Aloe Vera Kremi

Yukarıda iyileştirici özelliklerini saydığımız aloe verayı makat çatlağınızın tedavisinde krem olarak da kullanabilirsiniz. 

-Bir eczaneden ya da aktardan alacağınız aloe vera kremini makat çatlağınızın üzerine sürün.

-Kremi sürerken enfeksiyondan ve tahrişten kaçınmak için tırnaklarınızın kısa olmasına özen gösterin.

-Günde 3 kere bu uygulamayı yapın. Son uygulamayı yatağa girmeden önce yapın. Tedavinin süresini çatlağın büyüklüğü belirler. O yüzden 2-3 hafta kadar tedaviye devam edin.


4- Sarı Kantaron Yağı / Kremi

Sarı kantaron, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Yani iyi bir mikrop öldürücüdür. Eski çağlardan beri de yaraları hızlı iyileştirme özelliği bilinmektedir. 

-Sarı kantaron kremini ya da yağını önce makatın içine daha sonra da kirlenen parmağınızı değiştirerek temiz bir parmağınızla makat çatlağınızın üzerine sürün.

-Günde 2-3 kere bu uygulamayı yapın. Son uygulamayı yatağa girmeden önce yapın. Tedavinin süresini çatlağın büyüklüğü belirler. O yüzden 2-3 hafta kadar tedaviye devam edin.

-Kremi sürerken enfeksiyondan ve tahrişten kaçınmak için tırnaklarınızın kısa olmasına özen gösterin.

-Sarı kantaron yağının etkisini artırmak için yağı koyduğunuz kaba 4-5 damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz.

-Bastırarak kullanılan tuvalet kağıdı tahrişe sebep olur. Tuvalet kağıdını kullanırken dikkatli olun!

-Özellikle sarı kantaron yağını güvenilir firmalardan alın ve mutlaka son kullanma tarihine bakın.

Not: Kronikleşmiş makat çatlakları için cerrahi müdahale gerekebilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar