TOP25SARIKANTARON EGZAMANIN VEGAN DİYETiYLE TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

EGZAMANIN VEGAN DİYETiYLE TEDAVİSİ

vegan diyetle egzamanın tedavisi

Egzama

Egzama hastalığı hem sağlığımızı hem de sosyal hayatımızı olumsuz yönde etkileyen önemli bir hastalıktır. Çoğunlukla kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Egzama stres, hava kirliliği ve polen gibi çevresel faktörler tarafından da tetiklenebilir. Egzama ellerde, ayaklarda, yüzde ve başta sıklıkla görülür.

 

Egzamanın Belirtileri

Egzamanın belirtileri kısa süreli (akut) veya kronik olabilir. Belirtiler egzamalı hastanın yaşına göre değişebilir.

-Deride kızarıklık, pullanma, kaşıntı, yanma hissi ve sulu kabarcıklar meydana gelir. 

-Bazı hastalarda yukarıdaki belirtiler olmadan da sadece kaşıntı ve yanma yakınmaları olabilir.

-Kronikleşmeden önceki dönemde kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kuruyup kalınlaşır.

-Cilt rengi ve dokusunda değişiklikler olur. Cilt daha pürüzlü, koyu ve kalın hale gelir.

-Egzamalı cildi kaşımak kanamalara, iltihaplanmalara ve bunun sonucunda da ağrıya sebep olabilir. 

-Kaşıntı sonucu meydana gelen çatlaklardan giren mikroplar egzamanın daha hızlı yayılmasına ve bu bölgenin diğer hastalıklara açık hale gelmesine neden olabilir.

-Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir.



Vegan Diyeti İle 2 Haftada Egzamadan Kurtulun

Susan Marque'ın Egzamadan Kurtuluş Öyküsü

Susan Marque çocukluğunda egzamaya yakalanır ve bunu ağır bir şekilde geçirir. Üstelik büyükbabası da doktordur. Kortizolu bir çok ilaç kullandırılır. Bunu yanında ailesi yulaf ezmesi banyosu gibi doğal yöntemler de dener. Ancak durumu gittikçe daha kötüleşir. Yirmili yaşlarına geldiğinde bağışıklık sistemi çöker. Birkaç kez ölümden döner. Sağlık durumu nedeniyle okula devam edemez ve Londra’ya gider. Burada katıldığı bir programda tüm hayvansal gıdalardan uzaklaşarak iyileşebileceğini anlar. Ve bu diyet programını uygulayarak 2 haftada egzamasını yener.

 

Susan Marque'ın Uyguladığı Diyet

Susan Marque, tüm hayvansal gıdalarla arasına mesafe koyarak egzamadan kurtuldu. Ancak şunu unutmayın ki iyileştim deyip tekrar hayvansal gıdaları beslenme listenize eklediğinizde egzamanız yeniden tekrarlayacaktır.

Susan Marque’ın uyguladığı diyetin adı Vegan türü beslenmedir. Vegana diyetinde  yumurta, bal, tereyağ, et, tavuk eti, sucuk gibi tüm hayvansal besinlerden uzak durmanız gerekir.

Ancak Susan, iyileştikten sonra beslenmesine az miktarda et kattığını da ifade ediyor. Eğer bu diyet sizde de etkili olursa her gün olmasa da haftada 1-2 kere az miktarda hayvansal gıda tüketebilirsiniz.

Dikkat edilmezse Vegan türü beslenme protein, kalsiyum ya da B12 vitamini gibi bazı vitamin eksikliklerine yol açabilir ve neticede vücutta tahribata neden olabilir.

 

Nasıl Beslenmeli?

Öncelikle kesinlikle bir diyetisyen kontrolünde bu diyeti uygulayın. Devlet hastanelerinde bulunan diyetisyenlerden ücretsiz olarak bu yardımı alabilirsiniz. Onların verecekleri diyet listeleriye sağlıklı bir şekilde diyetinizi sürdürebilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg olan bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram, 100 kg olanlar içinse ortalama 80-100g  olması gerekiyor.

Vegan beslenme piramidine göre her şeyin temeli sudur… Günde en az 8-10 bardak su içmeyi unutmayın!


Aşağıda Bir Güne Ait Örnek Bir Vegan Listesi Bulunmaktadır

Kahvaltıdan önce mutlaka 1 bardak ılık su için.

Sabah Kahvaltısı

4 adet tuzsuz zeytin, 1 adet orta boy haşlanmış patates, domates, salatalık, yeşil çay

 

Ara Öğün

6 yemek kaşığı barbunya salatası

 

Öğle Yemeği

1 kase mercimek çorbası, 2 dilim kepekli ekmek, taze sıkılmış nar ya da portakal suyu

 

Ara Öğün

1 avuç kuruyemiş karışımı

 

Akşam Yemeği

1 adet patlıcan ile hazırlanmış patlıcan yemeği, 3 yemek kaşığı pirinç pilavı, Çeri domates salatası

 

Gece

Papatya ya da melisa çayı



Yiyeceklerde Bulunan Protein Miktarı

Sebzeler            (100gramdaki protein değerleri)

-Börülce                    9 g

-Esmer pirinç            6,9 g

-Bezelye                    6,3 g

-Bakla                        5,2 g

-Brokoli                      4,2 g

-Kırmızı biber           3,7 g

-Maydanoz                3,6 g

-Taze mısır                3,5 g

-Ispanak                    3,2 g

-Roka                         3 g

-Enginar                    3 g

-Kuşkonmaz             2,9 g

-Mantar                      2,7 g

-Karnabahar             2,7 g

-Bamya                      2,4 g

-Pırasa                       2,2 g

-Patates                     2,1 g

-Semizotu                 2 g

-Soğan                      1,5 g

-Lahanası                 1,3 g

-Marul                        1,2 g

-Yeşil biber                1,2 g

-Patlıcan                    1,2 g

-Kabak                       1,1 g

-Domates                  1,1 g

-Salatalık                   0,6

-Havuç                       1,1 g

 

Meyveler            (100gramdaki protein değerleri)

-Taze kayısı              1 g

-Kuru kayısı               5 g

-Çilek                         0,7 g

-Şeftali                       0,6 g

-Avokado                   1,2 g

-Üzüm                        0,6 g

-Elma                         0,2 g

-Kuru üzüm                2,5 g

-Portakal                    1 g

-Mandalina                 8 g

-Nar                            0,5 g

-Kiraz                         1,3 g

-Vişne                        1,2 g

-Muz                           1,1 g

-Karpuz                      0,5 g

-Kavun                      0,8 g

-İncir                          1,2 g

-Kuru incir                  4,3 g

-Ayva                         0,4 g

-Dut                            9 g

-Erik                           5 g

-Greyfurt                    0,5 g

-Limon                       1,1 g 



Baklagiller            (100gramdaki protein değerleri)

-Soya Fasulyesi        34,1 g

-Bakla                        25,1 g

-Mercimek                 24,7 g

-Bezelye                    24,2 g

-Barbunya                 22,9 g

-Kuru fasulye            22,3 g

-Nohut                       20,5 g

 

Kuruyemişler

-Ay çekirdeği            24 g

-Badem                    18,6 g

-Fındık                     12,6 g

-Ceviz                      14,8 g

-Kaju                        18 g

-Çam fıstığı              13 g

-Kabak çekirdeği      30 g

 

Tahıllar

-Makarna                   12,5 g

-Bulgur                      12 g

-Buğday ekmeği        9,1 g

-Çavdar ekmeği         9,1 g

-Pirinç                        6,7 g


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Bir de kaztüyü yastık kullanıyorsanız hemen atın. Egzemayı acayip tetikliyor.

    YanıtlaSil