TOP25SARIKANTARON D VİTAMİNİ VE FAYDALARI - TOP 25 SARI KANTARON

D VİTAMİNİ VE FAYDALARI

Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitamini oldukça önemlidir. Kemiğin temel yapılarından biri olan kalsiyumun emilebilmesi için, sinir sistemi kaslarının çalışabilmesi ve bağışıklık sisteminin aktif kalabilmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır. Vücut gereksinim duyduğu D vitaminini Güneş sayesinde, ciltte doğal yollarla üretir.

Vücudun D vitamini ihtiyacı yaş ve dönemlere göre farklılık göstermektedir. Yaş ilerledikçe vücudun alması gereken D vitamini miktarı artar. D vitamini eksikliği toplumda sıkça olarak görülen bir sorundur. Bu sebeple de bireylerin kan seviyelerini normal düzeye getirmesi için vitamin takviyesi gerekmektedir. Ancak bu konuda dikkatli olmak ve fazla vitamin almaktan uzak durmak her zaman önemlidir. Çünkü çok yüksek derecedeki D vitamini seviyeleri vücuda ek bir fayda sağlamamakla beraber aksine çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

-Güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak

-Obezite

-Yeterli ve sağlıklı beslenmeme

-D vitamini sentezinin ve atılımının azalması

-Karaciğer yetmezliği

-Kronik böbrek yetmezliği

-Genetik hastalıklar

-Sağlıksız yaşam tarzı

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

-Genel vücut ağrısı

-Yorgunluk

-Yürümekte zorluk çekme

-Kemik ağrısı

-Kuvvet kaybı

-Saç dökülmesi

-Baş ağrısı

-Depresyon

-Değişken ruh halleri

-Uykusuzluk

-Eklemlerde ve parmaklarda ağrı hissi

-Gözaltı morlukları

-Aşırı terleme

-Kilo vermekte zorluk çekme

-Sürekli üşüme hissi

İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir?

Önerilen günlük D vitamini;

-12. aya kadar çocuklar için 400

-1 ile 70 yaş arası 600 IU

-70 yaşın üzerindeki kişiler için 800 UI seviyesidir.

Fakat yaşlılar D vitamini eksikliği riski altındadır. Çünkü güneşte zaman geçirme olasılıkları düşüktür, ciltlerinde güneş ışığını D vitaminine çeviren daha az sayıda reseptör bulunur, besinlerden yeterli d vitamini alamayabilirler ve emiliminde sorun çıkabilir.

D Vitaminin Faydaları

-Kasları ve kemikleri korur. Kemiklerin kalsiyum birikimi ile sertleşmesi D vitamini ile gerçekleşmektedir. Kas gücünü ve kas kütlesini arttırdığı için özellikle yaşlılarda görülen düşme durumlarını azaltmaktadır. Kemik erimesine neden olan paratiroid hormonun salgılanmasını önlemektedir.

-Diyabete karşı korur.

-D vitamini bağışıklığı güçlendirir. Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bağışıklık sisteminin neden olduğu hastalıklarda düşük D vitaminine rastlanmaktadır. Yeterli D vitamini ile bu hastalıkların önlenebildiği görülmektedir.

-Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ile ilgili hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

Fazla D Vitaminin Zararları

D vitaminin fazlası da vücut için zararlıdır. D vitamini fazlası, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimlerine neden olmaktadır. Fazla D vitamini zehirlenmelere yol açmaktadır. Bu zehirlenmeler, böbrek ve kalp yetmezliği gibi durumlara yol açıp ölümlere neden olmaktadır.

D Vitamini Eksikliğinde Ne Yapılmalıdır?

Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırgan otu, yulaf, uskumru, istiridye, karaciğer, yumurta sarısı ve tatlı patates gibi ürünleri tüketmek d vitamini eksikliğini gidermek için önemlidir.

D vitamini eksikliği için tedavinin içerisinde damla ve enjeksiyon uygulamaları bulunmaktadır. Bu tedavi bir uzman tarafından takip edilmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar