TOP25SARIKANTARON YETİŞKİNLERDE GRİBİN BİTKİSEL TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

YETİŞKİNLERDE GRİBİN BİTKİSEL TEDAVİSİ

gribin doğal tedavileri

Grip

Grip, influenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyondur. İnsanlar arasında gribin yayılmasına yol açan influenza A virüsüdür.

Grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (diabet, kalp-akciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, AIDS vb.) yaşlılarda ve çocuklarda tedavi daha uzun sürmektedir.

Virüsüne en kolay bulaşıcı yolu, el ile temastır. Tokalaşma, başkasının eşyasına (bardak, elbise, ev eşyası) dokunma gibi durumlarda virüs hemen başka bir geçiş yolu bulur ve temas halindeki durumlarda salgın konumunu aktif eder. Soğuk algınlığına yakalanan bir kişi insanların bulunduğu ortamlarda "hapşırma" veya öksürme gibi durumlarda virüs ortamda bulunan herkese sıçrayabilir.

 

Gribin Belirtileri

Griple soğuk algınlığı bazı ortak belirtileri olduğu için sık sık birbiriyle karıştırılır. Ancak gripte olup, soğuk algınlığında görülemeyen belirtiler gribin ayrıcı özellikleridir. Bunlar:

-Yüksek ateş

-Soğuk ter ve titreme

-Baş ağrısı

-Eklem ve uzuv ağrıları

-Yorgunluk, bitkinlik hissi

-Bulantı, kusma ve ishal (Yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür.)

Bu belirtiler genelde bir hafta sürer fakat yorgunluk ve bitkinlik hissi birkaç hafta devam edebilir.

Grip, çoğunlukla virüsler tarafından oluşturulduğu için öncelikli olarak insanların karşılaştığı semptomların tedavi edilmesi ile başlar. Burun tıkanıklığı var ise burun açıcılar, öksürük varsa balgam söktürücüler, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler ile tedavi uygulanabilir. İştahsızlığın giderilebilmesi için de bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.

Önemli: Sık yapılan hataların başında koruyucu antibiyotik yutmak gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla fayda vermeyen, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.



Gribin Doğal Yollardan Tedavisi

Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


Bitkisel kürleri uygularken aşağıdaki uygulamaları yapmanız tedavi sürecinizin hızlanmasına yardımcı olabilir. 

-İmkan buldukça istirahat edin ve vücudunuzu dinlendirin.

-Hapşırır, öksürürken de dikkat edin. Her hapşırık veya öksürükte etrafa milyonlarca mikrop yayarsınız. İkisinde de tek kullanımlık mendille temizlik yapın ya da kolunuzun ters yüzüyle –avucunuzun içiyle değil- ağzınızı kapatmayı ihmal etmeyin.

-Grip ve soğuk algınlığında vücudumuzdan toksinlerin ve mikropların daha kısa sürede atılabilmesi için mutlaka yeterli su tüketimine ihtiyaç vardır. Özellikle griple beraberinde gelebilecek olan yüksek ateş, ishal vb. gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük 10-12 bardak su tüketmek gerekmektedir.

-Yastık kılıfları, çarşaflar ve havlular mikropların yuvalandığı yerlerdir. Evde hasta varsa havluları ortak kullanmayın. Nezle, grip sonrasında da yastık kılıfları ve çarşafları hemen değiştirin.

-Bol C vitamini takviyesi ile vücudunuzun direncini artırın.

-Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu size solunum kolaylığı sağlayacaktır.

DİKKAT:
 Eğer hamileyseniz ya da kronik bir hastalığınız varsa doktora danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmeyin!!!

-Hamilelik döneminde ıhlamur dışında, hiçbir bitki çayı tüketilmemelidir. Bitki çayları rahim kasılmalarını, kanama riskini artırarak kötü sonuçlara yol açabilirler.

1- Sarı Kantaron Çayı

Bu tedavi 15 yaşından büyükler içindir. Sarı kantaron iyi bir bakteri ve virüs öldürücüdür.

Kilonuza bağlı olarak 1 ya da 2 çay kaşığı sarı kantaronu çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 

Not: Sarı kantaron, reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilen ve dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Sarı kantaronu kullanırken antbiyotik, antidepresan ya da kortizon içeren ilaçlarla beraber kesinlikle kullanmayın. Sarı kantaron tansiyonu yükseltir. Hamileyseniz kullanmayın.


Uyarılar:

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.


2- Nar Kabuklu Karabaş Çayı

Nar kabuğu zengin bir C vitamini kaynağıdır. Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Karabaş otu da vücut direncini artırır ve öksürüğün şiddetini azaltmada etkilidir. Baş ağrısını hafifletir.

Nar kabuğunu madeni 1 lira büyüklüğünde 3 adet kesin. Bir bardak suyun içine atın ve 5 dakika kaynatın. 4-5 tane karabaş otunu ufalayıp ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Toplam 8 dakika kaynatmış olacaksınız. Günde 1-2 bardak için.


3- Nar Kabuklu Hibiskus Çayı

Nar kabuğu zengin bir C vitamini kaynağıdır. Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Karabaş otu da vücut direncini artırır ve öksürüğün şiddetini azaltmada etkilidir. Baş ağrısını hafifletir.

2 adet metal 1 lira büyüklüğünde nar kabuğu ve 1 tatlı kaşığı hibiskusu kaynayan 1 bardak suya koyun. 5 dakika kısık ateşte kaynatın ve ılımaya bırakın. Ilıkken ve günde 1 kez aç karnına için.


4- Zencefil-Limon-Tarçın-Bal Çayı

Bileşenleri gingerols ve shogaols gibi, fenoller ve uçucu yağlardan oluşan zencefil antiseptiktir. İltihap sökücü, bulantı giderici, sindirimi rahatlatan, ağrıları alan ve yatıştıran bir yapısı vardır. Özellikle sabahları yemekten önce tüketildiğinde ve 10-15 dakika kadar farklı bir besin tüketilmediğinde ekstra bir etki sağladığı kanıtlanmıştır. 

Zencefil, limon, tarçın ve bal ile yapacağınız bitkisel çay sizi gribe karşı fazlasıyla koruyacaktır. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren bu karışım grip olduğunuz zaman da hastalığı daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. 

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyerek iyice karıştırın ve için. Bu çayı her gün sabah-akşam 2 kez içebilirsiniz.


5- Sarımsak Çayı

Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Yoğun vitamin ve mineralleri içerisinde barındırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren sarımsağın özellikle bir diş olarak her gün tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Kokusundan çekinenler ve reflüsü olanlar çiğ tüketmek yerine çayını içebilirler.

3 tane sarımsağı soyduktan sonra ezin ve kaynamakta olan bir bardak suyun içine koyun.Kısık ateşte 5-6 dakika kaynattıktan sonra aç karnına günde 2 kere için. Düşük tansiyonu olanlar için iyi bir seçenek olmayabilir.



6- Süt-Zerdeçal Karışımı

Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.

Bir şeker kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak süte koyun ve karıştırın. İçine bir tatlı kaşığı bal katabilirsiniz. Kahvaltı öncesi ya da sonrası ve yatmadan önce içebilirsiniz.


7- Adaçayı

Adaçayı içerdiği uçucu bileşenler sayesinde; özellikle grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.

1 bardak suyu kaynatın ve içine 2 dal adaçayını koyun. 5 dakika çay demler gibi demleyin. Süzün ve biraz ılıması için bırakın. Son araştırmalara göre adaçayının limonla tüketilmesi adaçayının iyileştirici etkisini ortadan kaldırmaktadır. Bu yüzden içine limon sıkmayın. Günde 2 çay bardağı tüketebilirsiniz.


Dikkat: Ancak daha fazla miktarda ve her gün düzenli tüketilmesi erkeklerde hormonal değişikliklere, hamilelerde ise kanama riskini ve kasılmaları artırarak erken doğum riskine sebep olabilmesi açısından fazla miktarlarda ve uzun süre tüketilmemesi gerekir.


8- Çorbalar

Tavuk çorbası yüz yıllardır iyi bilinen doğal bir soğuk algınlığı ilacıdır. Eğer tavuk sevmiyorsanız işkembe veya kelle paça çorbasını da deneyebilirsiniz. Tavuk suyu çorbaya havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.


9- Papatya Çayı

Enfeksiyonlarla savaşan ve ağrıları dindirme özelliği bulunan papatya çayını, boğaz ağrısı nedeniyle uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce içebilirsiniz. (Ancak yaban mersini alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır.) 

1 tatlı kaşığı kuru papatyayı çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. 


10- Elma Sirkesi Kürü

Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır. Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve (isteğe bağlı) bir yemek kaşığı bal ilave edilerek karıştırın ve için. Elma sirkesinin ev yapımı olmasına özen gösterin.

Günde 2-3 kere özellikle de gece yatmadan önce elma sirkesiyle gargara yapabilirsiniz. 


11- Mürver Çiçeği Çayı

Bitkinin bünyesinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncinizi artırır ve sizi birçok hastalığa karşı güçlü yapar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.

1 tatlı kaşığı kuru mürver çiçeği çay demler gibi 10 dakika demledikten sonra günde iki kere aç karnına için. 



12- Nane Limon Çayı

Antiseptik bir özelliğe sahip olan nane ve limon karışımı; yatıştırıcı, sakinleştirici ve iltihap gidericidir. Bunun yanı sıra boğazı yumuşatarak balgamı ortadan kaldırır.

Bir cezveye 2 tatlı kaşığı kadar kuru nane (ya da 8-12 adet taze nane yaprağı) koyun. Daha sonra yarım bir limon küçük parçalar halinde kesin ve onları da cezveye ilave edin. Cezveye 1,5 su bardağı kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Kaynama başladıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 3-5 dakika daha kaynatın. Daha sonra süzün ve için.


13- Buhar

Küçük bir tencereye kaynar su koyup, üzerine 1 çay kaşığı okaliptus, 1 çay kaşığı da kekik yağı ilâve ediniz. Başınızın üzerini hemen büyükçe bir havlu ile kapatıp, 5 dakika kadar ağız ve burundan nefes alınız. Günde 2-3 defa yapabilirsiniz. Hem buharın hem de uçucu yağların etkisiyle daha rahat nefes alacaksınız. Yağların kaliteli olmasına dikkat ediniz. Eğer uçucu yağ yoksa, kaynar suyun üzerine nane yaprağı, kekik atıp çıkan kokulu buharlardan benzer şekilde yararlanabilirsiniz. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar