TOP25SARIKANTARON MANTARIN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

MANTARIN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Mantar

Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalan ve sadece mikroskop ile görülebilecek küçük organizmalardır. Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir. 

Havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları ve ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalar mantarların çoğalması ve bulaşması için çok uygundur. 

Tüm mantar hastalıkları oldukça bulaşıcıdır ve kolaylıkla yayılabilir. Ayak ve tırnak mantar hastalıkları tedavi edilmediklerinde vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir, yakınlarınıza bulaşabilir veya vücudunuzda bakterilere bağlı daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabilir. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur.


En yaygın Mantar Hastalıkları

1- Tinea Pedis (Ayak Mantarı)

Ayak parmaklarında oluşan bir mantar hastalığı türüdür. Parmaklarda beyazlık derisinde soyulma ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. İlerlemiş olan durumlarda enfeksiyon da görülebilmektedir.  Hastanın aile hikayesine bakıldığında diğer aile fertlerinde de benzer durumların olduğu görülebilir. Ayak mantarı daha çok ortak kullanılan terlik, ayakkabı ve çoraptan, hamam ve havuz gibi ortamlardan bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.


2- Tinea Korporis 

Vücuttaki herhangi bir bölgede oluşan mantar hastalığına verilen addır. Bu mantar hastalığı vücutta pullanma, kaşıntı ve kızarıklıkla başlamakta ve halka biçiminde yayılma göstermektedir. Genellikle kasıklarda ve ellerde olmaktadır. Kadınlarda daha çok nemli kalabildiği için göğüs altlarında, erkeklerde de kasıklarda görülmektedir.


3- Tinea Kapitis (Saç Kıran)

Saçları veya kafa derisini tutan mantar enfeksiyonudur. Genellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Kişiden kişiye bulaşanlarında saçların döküldüğü alanda hafif kızarıklık ve pullanma görülebilmektedir. Bu tür bir mantar hastalığında saçlar kolaylıkla ele gelmekte ve kısa sürede saçsız bir alan oluşmaktadır. Tinea kapitis ya da saç kıran, hayvanlardan bulaşmaktadır ve iltihaplanma riski oldukça yüksektir. Ortaya çıkan kızarıklıklar ise oldukça belirgin haldedir.


4- Onikomikoz

Tırnaklarda görülen bir mantar hastalığıdır. Genellikle ayak tırnaklarında kalınlaşma, renklerinde değişme veya tırnak kopmaları yaşanabilmektedir. El tırnakları ayak tırnaklarına nazaran daha az tutulmaktadır. Ayak tırnaklarındaki tutulum genellikle ayak mantarına eşlik etmektedir. Ayak tırnak mantarları, genellikle ortak kullanılan terlik ve ayakkabılar ile banyo, hamam veya havuz gibi ortak kullanım alanları neden olmaktadır.

Bu mantar türü de sakallarda görülen bir mantar enfeksiyonudur.



Mantarın Doğal Tedavi Yolları

1- Sarı Kantaron Yağı

Ciltte oluşan mantarın tedavisinde sarı kantaron yağı oldukça etkilidir. Etkisini artırmak için sarı kantaron yağının içine 3-4 damla

çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Sarı kantaron kremi de aynı etkiye sahiptir.

Deride ya da parmak aralarında oluşan mantarlara sarı kantaron yağını ya da kremini günde 2-3 kez sürün. Tedavi süresi 10-14 gündür.

Ya da 1 litre suyu kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra içine bir yemek kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 15-20 dakika demleyin. Süzdükten sonra suyu kendiğinden ılımaya bırakın. 

Ilınan suyu bir leğene dökün ve ayaklarınızı 20 dakika kadar leğende bekletin. Bu sırada suyun derinin altına ulaşması için ara sıra ayaklarınıza masaj yapın. Ayaklarınızı çıkardıktan sonra yıkamayın, sadece kurulayın. 
Her gün iyileşene kadar bunu tekrarlayın. Tedavi süresi 10-14 gündür. 

Tırnak altı mantarlarının tedavisi daha uzun sürebilir.


Sarı kantaron yağının faydaları ve zararlar için tıklayın. 


2- Aynısafa ve Isırgan

3 yemek kaşığı aynısafa otunu ve 3 yemek kaşığı kuru ısırganı 5 bardak kaynar suya koyun ve 7-8 dakika kaynatın. Demlenmeye bırakın ve dayanabileceğiniz sıcaklığa gelince bir leğenin içine süzerek dökün. Ayaklarınızı 30 dakika boyunca bu suda bekletin.

Sürenin sonunda ayaklarınızı yıkamayın sadece kurulayın ve parmak aralarına çocuk pudrası serpin. Tedavi süresi 7-10 gündür.


3- Hindistan Cevizi Yağı

Bazı araştırmalar, hindistan cevizi yağının hafif ve orta dereceli cilt enfeksiyonları için etkili olabileceğini göstermektedir. Hindistan cevizi yağında bulunan bazı yağ asitleri, mantar hücrelerini öldürebilir. 

Etkilenen bölgeye günde 3 kez hindistan cevizi yağı sürün. Tedaviyi 2 hafta kadar devam ettirin. 


Hindistan cevizi yağının faydaları ve zararları için tıklayın. 


4- Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı, inatçı mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için harika bir doğal yoldur. Bu yağ cildiniz için mükemmeldir ve anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile mantarları öldürür. Ayrıca harika bir taze kokusu vardır.

Bir tatlı kaşığı ılık suya 3-4 damla okaliptüs yağı ekleyin ve etkilenen bölgeye uygulayın.


Okaliptüs yağının faydaları ve zararları


5- Aloe Vera

Aloe vera, yapılan araştırmalara göre antifungal, antibakteriyel ve antiviral özellikler içerir. Bu özellikleri nedeniyle mantarlara  karşı etkili olabilir.

Bir aloe vera bitkisinin dalından çıkaracağınız jeli etkilenen bölgenin üzerine günde üç veya dört kez sürün. Aloe vera ayrıca kaşıntılı ve şişmiş cildi rahatlatır.


6- Epsom Tuzu

Magnezyum ve sülfattan oluşan Epsom tuzu, mantar enfeksiyonunu tedavi ederken aynı zamanda mantarların gelişebileceği nemli ortamı giderir.

Bir yemek kaşığı epsom tuzunu bir bardak ılık suyun içine katıp karıştırın. Günde 2-3 kez mantarlı bölgeye sürün.


Yorum Gönder

0 Yorumlar