TOP25SARIKANTARON MAGNEZYUM MİNERALİ VE FAYDALARI - TOP 25 SARI KANTARON

MAGNEZYUM MİNERALİ VE FAYDALARI

magnezyum bakımından zengin besinler

Magnezyum Minerali

Ana mineral olarak bilinen magnezyum (Mg), vücutta 300'den fazla metabolik işlemden sorumludur ve insan vücudunda hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. İnsanda bulunan mineraller arasında, miktar açısından dördüncü sırada gelir. 

Magnezyum; enerji, uyku ve kan şekeri ve hormon dengesinin desteklenmesine yardımcı olan önemli bir mineraldir. Magnezyum bakımından zengin yiyeceklerin kalp sağlığını arttırdığı, inmeyi önlemeye yardımcı olduğu ve hatta kalp krizinden ölme riskinizi azaltabileceği bulunmuştur.

İnsan vücudundaki magnezyumun % 60’ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40’ı da yumuşak dokularda (kas) ve ancak % 1’i de kanda bulunmaktadır. Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun olarak bulunur.

Son yirmi yıl içerisinde yapılan çalışmalar, magnezyumun hem hücreler arasında, hem de hücre içi iletişimde çok önemli rolleri olduğunu göstermiştir. Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 24 gram magnezyum bulunur. Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Vücut, bu önemli elementi, kendi başına üretemediği için dışarıdan besinler yoluyla alınması gerekir.

Magnezyum eksikliği; kalp hastalıklarına, kas krampları, titreme, bulantı, yüksek tansiyon ve solunum yolu hastalıkları gibi birçok rahatsızlıklara yol açabilir. Sağlıklı bir insan günde ortalama 310-360 mg magnezyum almalıdır.

İyot içeren tabletler veya diyetle fazla iyot alımı iç kulak sıvısındaki magnezyum düzeyini azaltabilir. Aşırı egzersiz, hamam, buhar odası ve saunada fazla kalmak da ter yoluyla magnezyum kaybına yol açabilir


Magnezyum Minerali Eksikliğinin Belirtileri

– İştah kaybı,
– Mide bulantısı,
– Kusma,
– Yüksek kolestrol,
– Ani tansiyon yükselmeleri,
– Kusma,
– Yorgunluk,
– Güçsüzlük,
 Tahammülsüz ve sinirli olma,
– Uykuya dalmakta zorlanma,
 Adet döneminin şiddetli ağrılarla geçmesi,
– Sebepsiz kalp çarpıntıları,
– Baş dönmeleri,
– Uyuşukluk veya karıncalanma,
– Kas kasılmaları ve kramplar,
 Böbrek taşı veya idrar yollarında kum şikayetleri,
 Fazla siyah çay, kahve, soda, tuz ve alkol tüketimi de magnezyum eksikliğine sebep olabilir.

Magnezyum Yönünden Zengin Besinler

– Sebzeler (ıspanak, lahana, pazı, bamya, tere, bezelye, patlıcan, brokoli, yeşil fasulye, enginar, kuşkonmaz, brüksel lahanası, pırasa, dereotu vb...)
– Meyveler (incir, avokado, muz, çilek, nar, ayva, kavun, hurma, karpuz, ahududu vb...)
– Kuruyemiş ve tohumlar (kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, çam fıstığı, karpuz çekirdeği, fındık, keten tohumu, susam vb...)
– Baklagiller (siyah fasulye, nohut, barbunya, mercimek ve soya fasulyesi)
– Deniz ürünleri (somon, uskumru, ton balığı, karides)
– Kepekli tahıllar (kahverengi pirinç ve yulaf)
– Çiğ kakao
– Bitter çikolata
– Soya peyniri
– Kuru fasulye
– Hindistan cevizi
– Chlorella tozu
– Mantar
– Kimyon
– Domates
– Rezene
– Karanfil


Yorum Gönder

0 Yorumlar