TOP25SARIKANTARON ÇOCUKLARDA İSHALİN EVDE TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

ÇOCUKLARDA İSHALİN EVDE TEDAVİSİ

Çocuklarda İshal

Mevsimsel değişikler sebebiyle çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen rahatsızlıkların başında ishal gelir. Vücutta her zamankinden daha fazla sıvı kaybedilmesiyle meydana gelen ishal, önlem alınmazsa ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Hastalığın oluşmasında birçok etkeni olan ishal, son derece dikkate alınması gereken bir durumdur. 

İshal yılın her mevsimi olabilir. Ancak yazın yiyeceklerin daha sık bozulması, tatil yerlerindeki hijyen kurallarının uygunsuzluğu ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle daha fazla görülür.


Çocuklarda İshalin Nedenleri

-Barsak enfeksiyonları: Virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar

-Kirli ellerin ağza götürülmesi 

-Hijyen eksikliği 

-İnsan ve hayvan dışkılarının bulaştığı kirli sular ile temas edilmesi

-Çok fazla meyve ve meyve suyu tüketimi

-Antibiyotik kullanımı

-Solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerde ishal sonrası kabızlık görülebilir.


Çocuklarda İshalin Belirtileri

-Acil tuvalete gitme ihtiyacı

-Sürekli tuvalete gitme isteği

-Karında şişlik

-Mide krampları

-Karın ağrısı

-Bulantı

-Kusma

-İştahsızlık

-Yüksek ateş

-Halsizlik


İshal Olan Çocuk Ne zaman Doktora Götürülmeli

Aile, çocuk 3 günde iyi olmazsa ve aşağıdaki belirtilerden birini gösterirse, ev dışında tedavi aramalıdır.

-Fazla miktarda sulu dışkı

-Tekrarlanan kusma

-Aşırı susama

-İştahsızlık

-Ateş

-Dışkıda kan

Bu durumlarda aileler, en yakın sağlık kuruluşuna veya sağlık personeline

başvurmalıdır. Anne, daha önce ORS (Oral rehidrasyon sıvısı) hazırlamışsa ve nasıl uygulayacağını biliyorsa, evde kullanmak üzere eczaneden ORS (Oral rehidrasyon sıvısı) paketi satın alabilir.


Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Kaynağı ve nasıl hazırlandığı bilinmeyen, açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli,

-Tuvaletten sonra ve gıdalara dokunmadan önce mutlaka eller bol su ve sabun ile yıkanmalı,

-İshali devam eden kişinin bu süre zarfında mikrobu çevresine bulaştıracağı akılda tutulmalı ve hijyene dikkat edilmelidir.

-Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kuruyemişler de bu gruba girmektedir. Kuruyemiş gibi sindirimi zor yiyecekler bağırsakların yorulmasına ve tahriş olmasına yol açabilirler.

-İshalken fazla şeker tüketimi tavsiye edilmez ki tatlandırıcıların emilimi daha zordur. yani emilmeden bağırsaklara ulaşabilir. Bu da ishalin şiddetini artırabilir.

-Baharatlar, sindirim sisteminde tahriş edici olarak hareket edebilirler. Bu nedenle, ishal boyunca baharattan uzak durulmalıdır.

-İshalken yağ veya yağ oranı yüksek yiyecekler ile kızartmaların tüketilmesi tavsiye edilmez. 



Çocuklarda ishalin Evde Tedavisi

Kaynak: Sağlık Bakanlığı 
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/ulusalpolitika.pdf
Sayfa:60 - 64

Aile üyeleri ishalli bir çocuğa evde ilk tedaviyi verebilirler. Aile üyeleri, çocuğa arttırılmış miktarlarda sıvı vermeli ve çocuğun beslenmesini sürdürmelidirler.

Ev tedavisi için önerilen sıvı, pirinç suyudur. ORS'de ev tedavisi için uygundur
(ORS'nin evde hazırlanışı aşağıdadır.)

İshalli bir çocuğa yiyecek verilmesi önemlidir. Önerilen yiyecekler arasında;
-Az yağlı pirinç lapası ya da çorbası 
-Balık
-Pirinç ve mercimek karışımı lapa ya da çorbası 
-Yoğurt
-Muz (Muz sindirimi kolay ve hafif bir meyvedir. Bu özelliğiyle de ishale iyi gelir. Aynı zamanda ishalken kaybedilen potasyumun da geri kazanılmasını sağlar.)


Eczaneden Alınan Oral Rehidrasyon Sıvısının (ORS) Hazırlanışı

Oral Rehidrasyon Sıvısı GE-ORAL ® TOZ 2 POŞET adıyla eczaneden aldığınız ORS'yi kullanacaksanız, 1 litre suyun içine 1 paket ORS'yi katıp karıştırın ve gün içinde bu karışımı çocuğunuza içirin.

2 ile 10 yaş arasındaki çocuklara yaşına uygun olarak 100 mL (Yaklaşık 1 çay bardağı) ila 1 Litre (5 su bardağı) ORS verilir. (Günde)

10 yaş ve üzeri çocuklara ise 2 Litre (10 su bardağı) ve üstü ORS verilir. (Günde)

Her ishalli dışkıdan sonra 2 yaşın altındakilere bir çay bardağı, 2 yaşından büyüklere yarım veya bir su bardağı, büyük çocuk ve yetişkinlerde içebildiği kadar sıvı verilmelidir.


Evde Oral Rehidrasyon Sıvısının (ORS) Hazırlanışı

1 litre kaynatılan ve ılınan suya 2 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat katılıp karıştırılır.

2 ile 10 yaş arasındaki çocuklara yaşına uygun olarak 100 mL (1 çay bardağı) ila 1 Litre (5 su bardağı) ORS verilir. (Günde)

10 yaş ve üzeri çocuklara ise 2 Litre (10 su bardağı) ve üstü ORS verilir. (Günde)

Her ishalli dışkıdan sonra 2 yaşın altındakilere bir çay bardağı, 2 yaşından büyüklere yarım veya bir su bardağı, büyük çocuk ve yetişkinlerde içebildiği kadar sıvı verilmelidir.

Ağızdan sıvı ve tuz kaybının yerine konamadığı ağır ishal vakalarında damardan sıvı ve elektrolit tedavisi için hastaneye yatış yapılır.



12 Yaş ve Üzeri Çocuklarda Ek Olarak Uygulanabilecek Kürler

1- İshale İyi Gelen Gıdalar

İshal olan çocukların yüksek su tutma kapasitesi olan besinleri yemeleri gerekir. Bunlar; kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, pirinç lapası, pirinç çorbası, patates haşlaması veya püresi, ev yapımı yoğurt, kefir ve ayrandır.

İshal süresince yoğurt, ayran ve kefir haricindeki süt ürünlerinden (Süt, tereyağ, peynir vb...)uzak durulmalıdır!


2- Ahududu Çayı

Tanin içeren ahududu çayı ishalden kaynaklanan sıkıntıları azaltmaya yardımcı olur.

1 çay kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağını 1 su bardağı kaynamış suda 15 dakika demleyip süzün. İsterseniz bal ya da limon ekleyerek çocuğunuza sabah-akşam 1'er çay bardağı içirebilirsiniz.


3- Karanfil Kürü

Bu kür Saraçoğlu'nun ishal için önerdiği en favori tedavi yöntemidir. Karanfil, bağırsak hareketliliğini-spazmını yavaşlatan ve bağırsakları sakinleştiren 8 adet önemli etkin madde içermektedir. Bunlardan en önemlileri, benzaldehyde beta-pinene ve ethyl-cinnamate etkin maddeleridir.

Sabah kahvaltısından bir saat sonra ve akşam yemeklerinden 2 saat önce ortalarından ikiye bölünmüş 3-4 adet karanfil çiğnemeden bir-iki yudum oda sıcaklığındaki suyla yutulur. (Çocuklar için karanfil sayısı azaltılmıştır.)

Bu küre en fazla yedi gün devam edilir. 


4- Bal Şerbeti

İshale neden olan bakterilerin vücuttan atılması için bal tüketmenin büyük faydası olacaktır. Bunun için bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı bal ilave ederek yapacağınız bal şerbetini gün boyu çocuğunuza içebilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar