TOP25SARIKANTARON GASTRİTİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

GASTRİTİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Gastrit

Midede yanma, ağrı ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebilen gastrit, mide iç duvarının iltihaplanması anlamına geliyor. Bu iltihap bakteriler, virüsler gibi enfeksiyon ajanlarına bağlı olabileceği gibi, kimyasal ajanlara (ilaçlar, safra gibi) veya bağışıklık sistemine bağlı da olabilmektedir. 

Önemsenmeyerek tedavisi geciktirilen gastrit sorunu, kansere kadar gidebilen ciddi hastalılara zemin hazırlayabiliyor. Gastrit, her yaşta görülmekle birlikte genellikle erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıkmaktadır. Akut yani aniden ve kronik yani yavaşça gelişen gastrit 2 ayrı grupta incelenir. 

Alkol, aspirin, ağrı kesici ilaçlar ve stres genellikle akut gastrit tablosuna yol açarken; helikobakter pylori adı verilen ve mide iç duvarında yaşayan, genellikle çocukluk çağlarında kirli sulardan bulaşan çubuk şeklindeki bakteri kronik gastritin en önemli nedenidir.


Gastritin Belirtileri

-Mide yanması,

-Ağrı, bulantı,

-Kusma,

-Şişkinlik hissi,

-Geğirme,

-Erken doyma,

-İştahsızlık ve yemeklerden tiksinme gibi şikayetlere neden olmaktadır. Bu tarz şikayetleri olan hastaların mutlaka bir uzmana başvurması önerilmektedir.


Gastrite İyi Gelen Yiyecekler

-Taze meyve ve sebzeler
-Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar
-Tam tahıllar
-Hindistan cevizi yağı
-Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler
-Tarhana, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bulunur. 


Gastrite İyi Gelmeyen Yiyecekler

Gastriti tetikleyen yiyecek ve içeceklerden bazıları;
-Çikolata
-Kahve
-Alkol
-Domates gibi asitli yiyecekler
-Her türlü işlenmiş gıda
-Yüksek yağ ve şeker içeren yiyecek ve içecekler
-Kızartmalar
-Yapay tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler
-Aşırı baharatlı gıdalar
-Dondurulmuş gıdalar şeklinde sıralanabilir.



Gastritin Bitkisel Tedavileri

Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


1- Sarı Kantaron

Sarı kantaron güçlü bir mikrop öldürücüdür. Ev yapımı olan ve güvenilinir kişilerden temin edeceğiniz sarı kantaron yağı, çayına göre daha etkilidir. Kimi hastalarda tam bir iyileşme sağlarken kimilerinde de büyük bir rahatlamaya neden olur. Etkisini azaltabileceği için yanında reçeteli ya da bitkisel ilaçlar kullanmayın.


Tedavi için günde 2 kez (sabah-akşam) aç karnına birer tatlı kaşığı sarı kantaron yağı için. Sonraki bir saat boyunca bir şey yemeyin. Sabırlı olun ve tedavinizi iyileşene kadar 4-5 hafta devam ettirin.


Sarı kantaron yağının faydaları ve zararları için tıklayın.


Uyarılar

-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!

-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.

-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.

-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.

-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.

-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.


2- Tereyağı ve Bal Kürü

Günlük olarak her sabah yarımşar tatlı kaşığı bal ve tereyağını karıştırın ve kahvaltıdan 1 saat önce yutun. Bu sayede mide zarı iltihabı ya da tahrişinin üstü bu karışım sayesinde sıvanır ve mide asidinin yarayla teması kesilir. Ayrıca balın ve tereyağın antibakteriyel özellikleri de vardır. Bu sayede gastrite ve ülsere neden olan "Helicobacter Pylori" bakterisiyle de savaşır. Bu kürü günde 2 kere aç karnına 2 ay uygulayın.


3- Zeytinyağı ve Kudret Narı

Bu karışım, baharatçı ve aktarlarda hazır olarak satılmaktadır. Her sabah şişeyi hafifçe çalkalayıp durulttuktan sonra aç karnına yağından bir yemek kaşığı için ve mümkünse yarım saat kadar sırt üstü hareketsiz yatın. İçtikten yarım saat sonrasına kadar hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. Daha çabuk iyileşmek için, aynı şartlarda günde üç defaya kadar bu kür tekrarlanabilir. 


4- Gastrit Diyeti Yapın

Diyet, gastrit tedavisinin önemli bir parçasıdır. Gastrit diyetinde Helicobacter pylori bakterilerini yok eden yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bu amaçla ev yapımı yoğurt, lahana turşusu, tarhana gibi probiyotikler tüketilebilir. Brokoli içeriğindeki maddelerle, sarımsak geniş spektrumlu antibakteriyel özellği ile Helicobacter pyloriyi öldürücü etkiye sahiptir. Ek olarak araştırmalarla zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik, kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiği hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafiflettiği bulunmuştur. 

Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/gastrit-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nelerdir/hg-1957


5- Zencefil

Zencefil, etkin anti enflamatuar ve anti bakteriyel özellikleriyle gastrit tedavisinde kullanılabilir. Gastrite ait belirtileri büyük ölçüde giderebilir.

Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir. 

Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Günde 2-3 kez aç karnına içebilirler. 


Zencefil çayının faydaları ve zararları için tıklayın.




Yorum Gönder

0 Yorumlar