TOP25SARIKANTARON DOĞUM LEKESİNİN BİTKİSEL TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

DOĞUM LEKESİNİN BİTKİSEL TEDAVİSİ

Doğum Lekesi

Bebeklerin cildinde, doğduğunda var olan ya da doğumu takip eden günlerde ortaya çıkan farklı renkteki oluşumlar, doğum lekesi olarak ifade ediliyor.

Bebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor.

Lekeler, vücudun herhangi bir yerinde yüzeysel olarak görülen damar yapılanmaları ya da deriye rengini veren melanosit pigmentinin bazı noktalarda odaklanmasıyla, farklı renk ve şekillerde kendini gösterebiliyor.


Doğum Lekesi Çeşitleri

1- Leylek Isırığı Lekesi




Bu lekelerden en sık rastlanan halk arasında “leylek ısırığı” olarak bilinen lekedir. Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. 

Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. 

Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90’ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.




2- Sütlü Kahve Lekesi



Vücudun her yerinde görülebilen, düzgün, sütlü kahve renkte, oval görünümlü lekelerdir. Yaşam boyu kalıcı olur. Sıklıkla 1 veya 2 tane olurlar. Eğer 4 veya daha fazla olursa ‘nörofibromatozis’ denilen bir hastalığa işaret edebilir.

3- Port Şarabı Lekesi


Bebeklerde görülen doğum lekelerinden bir diğeri “port şarabı” olarak adlandırılır. Bu lekeler genellikle bebeğin yüz kısmında görülür. 

Yeni doğan bebekte pek fark edilmeyecek kadar açık renkteyken, giderek koyulaşır. Cilde çok yakın olan kılcal kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşur. 

Bu lekeler de ciltten kabarık değildir ancak kalıcıdır. İlerleyen yıllarda estetik açıdan sorun oluşturabilecek olan bu lekeler, 4-5 yaş sonrası gerek görülürse lazer tedavisi ile yok edilebilir.

Damarsal kaynaklı bir diğer cilt lekesi “çilek hemanjiyomu” adını taşımaktadır. Bu kanama, enfeksiyon ve iz bırakma gibi nedenlerle estetik açıdan en fazla soruna neden olan leke türüdür.

4- Çilek Hemanjiomu Lekesi


Çilek hemanjiyomu estetik açıdan sorun oluşturmasının yanı sıra göz kapağına yerleşmesi durumunda görme problemlerine, burun kanadına yerleşirse de tıkanıklığa yol açabilmektedir. 

Ayrıca bebeklerde dudak bölgesine yerleşmesi durumunda bebeğin beslenmesini önleyebilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. 

Çilek hemanjiyomu tedavisi öncesi veya tedavi sırasında çilek gibi kabarık anormal damar yumağında kanama olabilir. Kanayan ve dökülen dokunun yerini anormal bir yara dokusu alarak ciltte iz bırakabilir.

5- Moğol Lekesi


Mongol lekesi, bebeklerde görülebilen doğum lekeleri arasındadır. Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. 

Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur. Doğum lekelerinin kanserleşme özelliği bulunmuyor ancak yüzde 10-20’sinde kanama ya da ülserleşme (yaraya dönüşme), yüzde beşinde enfeksiyon, nekroz (dokunun canlılığını kaybetmesi) ya da hava yolunun tıkanması durumu görülebiliyor. 


Doğum Lekesinin Bitkisel Tedavisi

-Kullananlar sarı kantaron yağının bazı doğum lekelerini tedavi edebildiğini söylemişlerdir. Ancak yeterli veri yoktur.

Kanımca Leylek Isırığı, Sütlü Kahve ve Port Şarabı lekeleri için sarı kantaron yağı denenebilir.

-Doğum lekesi olan yere sarı kantaron yağını ya da sarı kantaron kremini günde iki-üç kez yedirerek sürün ve tedaviyi iki hafta devam ettirin. 

-Eğer sarı kantaron yağının etkisini daha da artırmak isterseniz içine bir miktar kekik ya da çay ağacı yağı karıştırabilirsiniz. (1/10 oranında)



 DİKKAT!!
 Yüz bölgesindeki doğum lekesine sarı kantaron yağını sürerken dikkatli olun. Güneş   ışığı, sarı kantaron sürülen yeri karartabilir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar