TOP25SARIKANTARON UYUZUN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

UYUZUN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Uyuz

Uyuz genel olarak ellerde, koltuk altlarında, karın bölgesinde ve el ayak parmak aralarında görülen ve kaşıntıya sebep olan bir cilt hastalığıdır. Bu kaşıntı insana çok büyük rahatsızlık verir. Aşırı şekilde kaşınma sonucu iltihaba neden olabilir.

Uyuz hastalığına sebep olan parazit, deri altına yerleşerek kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Uyuz hastalığına neden olan parazit çok küçüktür ve asla gözle görülmez. Uyuz hastalığı her yaşta görülebilir. Genel olarak insanların bir arada yaşadığı toplu ortamlarda bulaşması daha kolay olur.

Uyuzun bulaşması için mutlaka yakın temas gereklidir. Aynı yatakta yatmak, aynı eşyaları kullanmak sonucu bulaşabilir. Bu hastalık, insanların temasının daha fazla olduğu bahar ve kış aylarında daha fazla görülür. Kışın insanlar kapalı ortamlarda daha sık beraberdir.

 

Uyuzun Belirtileri

-Uyuz, bulaştıktan kısa bir süre sonra değil, 1 ay gibi uzun bir süre sonra, genellikle sıcak ortamlarda şiddetlenen kaşıntı ile gözlemlenir.

-Kaşıntı sonucunda kaşınan bölgelerde iltihaplanmalar veya kabuklanmalar görülebilir.

-Uyuz, genellikle el ve ayak parmak aralarında gözlemlenir.

-Kol veya el eklemlerinin iç tarafları, penis veya kadın genital organı, koltuk altı da uyuz hastalığının görülebileceği yerlerdendir.

-Çocuklarda genellikle kafa bölgesinde saçların arasında gözlemlenir.

-Hastalığın en belirgin özeliği ise geceleri gelen kaşıntıdır. Geceleri artan bu el ve ayak aralarındaki kaşıntı insanı uykusundan uyandırır.

-Uyuz deride kıvrımlı ve çizgi şeklinde tüneller meydana getirerek ilerler bu tüneller genellikle kirle kaplanır. Bu kirli bölge kaşıntının daha da artmasına sebep olur.

-Hastalığın ilerleyen dönemlerinde, kaşıntının da etkisiyle ciltte kabarmalar ve dökülmeler görülmeye başlanır.


Uyuzdan Korunma Yolları

-Hasta olan kişiler ile yakın temaslardan kaçınmalıdır.

-Aynı evde yada sürekli yakın olan kişilerde kontroller yapılmalıdır.

-Kıyafetler ve yatak çarşafları 20 dk kaynar suyla yıkanmalı, tüm giysiler ütülenmelidir.

-Ev, araba gibi sürekli içinde durulan yerler süpürülmelidir.


Uyuz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Parazit vücuttan tamamen atılsa bile uyuzun neden olduğu kaşıntılar bir süre daha devam edebilir. Bu durumda doktor tarafından kaşıntı dindirici topikal ilaçlar reçete edilebilir. Ne kadar katlanılmaz olursa olsun uyuzdan dolayı zarar görmüş dokuların kaşınmaması gerekir. Çünkü bu dokular hassas yapılarından dolayı yaralanmaya ve açılmaya müsaittir. Açılan yaralar daha başka bakteriyel hastalıklara sebep olabilir.

 

Uyuzun Bitkisel Tedavileri

Dikkat:

-Tedaviniz için önce doktora gidin.

-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.


1- Sarı Kantaron Yağı

Eğer uyuz vücudunuzun belli bir bölgesini etkilemişse sarı kantaron yağını sadece oraya sürün ama vücudunuza yayılmışsa tepeden tırnağa vücudunuzun her yerine sürün. 

Yaklaşık 2 saat bekledikten sonra yıkanın. Bu işlemi birkaç gün boyunca aynı şekilde uygulayın. 


2- Çay Ağacı Yağı

Aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen çay ağacı yağı da sarı kantaron yağı gibi antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde derinin altında yaşamını sürdüren parazitlerin yaşam alanlarını yok eder.

Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak etkilenmiş bölgeye günde iki kez sürün. Bu yöntemi 3-4 gün kadar sürdürerek parazitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Çay ağacı yağını emziren anneler ve hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.


3- Beyaz Sirke

Beyaz sirkeyi marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Beyaz sirke cildin pH dengesini değiştirir ve bu değişiklik uyuza sebep olan parazitleri öldürür.

Bir su bardağı beyaz sirke ile bir su bardağı suyu bir kabın içinde iyice karıştırın. Bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatarak 5 dakika kadar hastalıklı bölgede tutun. Parazitleri tamamen yok etmek için bu yöntemi 10-15 gün boyunca günde 2 kez tekrarlayın.


4- Aloe Vera

Sarı sabır olarak da bilinen aloe vera, bakımı kolay, oldukça şifalı bir süs bitkisidir. Uyuz hastalığında da etkili olan aloe vera, birçok cilt hastalıklarında kullanılmaktadır.

Aloe veranın bir dalını kesin ve yaprağın içindeki jeli, uyuz olan bölgelere yedirerek sürün.


5- Zerdeçal

Bir yemek kaşığı toz zerdeçalı, limon suyuyla kalın bir macun tabakası elde edene kadar karıştırın. Bu macunu sorunlu bölgelere uygulayıp birkaç saat bekleyin ve sonra ılık su ile yıkayın. Vücudunuz parazitlerden tamamen arınana kadar günde 1-2 kere bu macunu sürmeye devam edin.

-Uyuzun tekrarlamaması için çarşaflarınızı ve  çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyin.



Yorum Gönder

0 Yorumlar