Balgamlı Öksürük
Öksürük bir hastalık değil, boğaz ve solunum
yollarını temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük,
balgamlı-balgamsız ve kronik-akut olmak üzere iki farklı şekilde
sınıflandırılabilir. Balgamsız öksürük, kurudur ve boğazda bir gıcık hissine neden
olabilir.
3 hafta ve daha uzun süren öksürükler kronik
öksürük olarak kabul edilir. Akut öksürük enfeksiyonları ise sinüzit, farenjit,
nezle, akciğerlere yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle oluşur. Kronik
öksürükler bazen senelerce sürebilir.
Öksürüğün Nedenleri
-Nezle ve grip
-Farenjit
-Astım
-Geniz akıntısı
-Reflü
-Kalp yetmezliği
-Tüberküloz
-Kronik kulak
problemleri
-Sigara
-Akciğerde sıvı
toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir.
-Sinüzit, bronşit veya sigara içimi ise balgamlı
öksürüğe yol açabilir.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız
öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye
bağlıdır.
Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal
reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır.
Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan
öksürük astıma işaret etmektedir. Kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük de
görülmektedir.
Balgamlı Öksürüğün Bitkisel Tedavi Yolları
1- Sarı Kantaron Çayı
(Bu kür 15 yaşından büyükler içindir.)
Hafif ve seyrek öksürüğün tedavisi için; 1 su bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 10 dakika demleyin. Bu çayı günde 2 kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin.
Şiddetli ve sık öksürüğün tedavisi için; 1 su bardağı
kaynamış suya 1 tatlı kaşığı sarı kantaron otu koyun ve 10 dakika demleyin. Bu
çayı günde 2 kere aç karnına için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey
yemeyin.
Sarı kantaron iyi bir bakteri ve virüs
öldürücüdür. Bu küre ek olarak kolayca balgam atabilmeniz için 4. sıradaki
keçiboynuzu kürünü de mutlaka uygulayın.
Uyarılar:
-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!
-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.
-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.
-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.
-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.
-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.
2- Mısır Nişastası ve Bal
Bir miktar mısır nişastasını suda iyice
kaynatın. Ilıyınca içine bal koyup karıştırın. Salepten biraz daha akışkan
olmalı. Ilıkken için ve öksürük geçene kadar her gün uygulayın. Birkaç gün
sonra faydasını göreceksiniz. (Balın kaliteli olmasına dikkat edin.)
3- Süt ve Gül Hatmi
1 su bardağı kaynayan sütün içine 5-6
adet gül hatmi çiçeği koyun ve bu şekilde 1 dakika daha sütü kaynatın. Daha
sonra ocağın altını kapatın ve ılıyıncaya kadar bekledikten sonra sütü süzün.
Sabah ve akşam yemeklerden önce ya da sonra günde 2 kere için. İçerisine
kesinlikle şeker, bal, pekmez eklemeyin.
4- Keçiboynuzu
Balgamlı öksürüklerde keçiboynuzu en iyi
seçeneklerden biridir. Keçiboynuzu bronşlarınızı genişletir ve balgamınızı
rahatça çıkarmanızı sağlar. Bu etkisini kısa zamanda göstermeye başlar.
Orta büyüklükteki 5 tane keçiboynuzunu önce
soğuk su altında yıkayın. Daha sonra bunları 3-4 parçaya bölerek kaynamakta
olan 2 su bardağı suyun içine atın. Hafif ateşte 8 – 10 dakika kaynatın. Daha
sonra suyunu süzün ve sabah-akşam aç karnına birer su bardağı için.
Keçiboynuzu çayı şekerli gibi gözükse de
keçiboynuzunun içeriğinde şeker bulunmaz. Yukarıdaki ölçeğe göre yaptığınız bu
çay kilo aldırmaz.
5- Ihlamur ve Ayva Yaprağı Çayı
Öksürük denilince ilk akla gelen ıhlamur
çayıdır. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı
kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı
yönünde birçok veri mevcuttur.
Kaynamış suya yeterli miktarda Ihlamur
konulduktan sonra 3-4 kuru ayva yaprağı ilave edilir ve 10-15 demlendikten
sonra günde 2-3 bardak içilir. Bu çaya şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki
etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir ve çayın iyileştirici özelliğini
azaltabilir. Bal konulmak isteniyorsa çayın sıcaklığının 40 derecenin altına
düşmesi gerekiyor. Bunun için çayı bardağa döktükten sonra 10 dakika bekleyip
bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
6- Zencefil Çayı
Zencefil öksürüğü azalttığı gibi balgamında
hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur.
Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan
inceltici ilaç kullanıyorsanız zencefil kesinlikle kullanmamanız gereken bir
bitkidir.
Küçük bir taze zencefil dilimini (Küp şeker
boyutunda) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın.
Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu
yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.
7- Zerdeçal Çayı
Zerdeçal, güçlü bir antiseptik içeriğe
sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin
ölmesini sağlar.
Eğer kanama sorununuz varsa ya da kan
inceltici ilaç kullanıyorsanız zerdeçal kesinlikle kullanmamanız gereken bir bitkidir.
Bir çay kaşığı toz zerdeçalı bir bardak sıcak
süte koyun.Kahvaltı öncesi ya da sonrası ve yatmadan önce içebilirsiniz.
8- Elma Çayı
Balgam söktürmek için elma çayı ideal bir
içecektir. Elma kabukları ile yapılan çay, hem göğüsü yumuşatır hem de balgamı
söker.
2 su bardağı kaynayan suyun içine bir elmanın
kabuklarını, küçük bir parça taze zencefil (Küp şeker boyutunda) ve
karanfil atın. Kısık ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra içine bir miktar toz
tarçın atın ve 10 dakika demlendikten sonra afiyetle için.
9- Tere Çayı
2 su bardağı kaynayan suyun içine 12 tane taze
tere koyun.
Suyu 3-4 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Bu sırada tencerenin
kapağı kapalı olmalıdır. Daha sonra terenin suyunu süzün. Ilık olarak
günde 2 defa aç karnına için.
10- Sırta Bal Sürme
Çocuğunuzu ya da bebeğinizi uykuya yatırırken
oda sıcaklığındaki balı sırtına sürün. Daha sonra üstünü gazete veya kağıt
havlu ile kapatıp uyumasını sağlayın. 2-3 kez denendiğinde öksürüğü kesecektir.
Balın kaliteli olması önemlidir.
11- Sırta Zeytinyağı ve Karabiber Sürme
Yarım çay bardağı
zeytinyağını ısıtın ve içine bir çay kaşığı karabiber atarak iyice pişirin.
Ilınınca öksüren çocuk veya yetişkin kişinin sırtına ve göğsüne iyice yedirerek
sürün. Hafif emince üzerine sıcak bez örtün.
0 Yorumlar