Yüksek ve Kötü Kolesterol Yüksekliği
Kolesterol kanda bulunan yumuşak yağ
benzeri bir maddedir. Hücre zarı yapımında ve hormonların üretiminde önemli rol
üstlenir. Aslında kolesterol vücudun temel yapı taşıdır. Fakat kanda yüksek
düzeyde bulunması kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Kanda bulunan kolesterol iki ayrı kaynaktan
kana karışır. Birincisi vücudun kendi ürettiği ikincisi ise yediğimiz
besinlerden meydana gelir.Kolesterolün düşürülmesi kalp damar sağlığı açısından
önemlidir.
Ceviz içeriğinde bulunan omega 3 yağ asiti kan
yağlarının dağılmasında etkilidir. Ayrıca uzun süre kan yağlanmasına maruz
kalındığında damar iç çeperlerinde plakalar oluşturarak özellikle damarların
kıvrımlı bölgelerinde tıkanıklığa neden olarak kalbin durmasına ve hastanın
hayati tehlike altına girmesine neden olur.
Yazın havanın sıcak olması ister istemez
insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu
bozduğu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kışın durum tam tersine döner.
İnsanlar ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda
harcayabileceğinden daha fazla enerji almamıza sebep olur ve fazla gelen enerji
yağa dönüşür. Artan yağ oranı da doğal olarak kolesterolü yükseltir.
Kolesterol her insanın kanında olması gereken
bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol
değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini
değerlendirirken, hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığını göz önünde
bulundurulur.
Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz,
halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür.
Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan
hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp
veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek
gerekir.
Cinsiyetine yönelik bir takım genetik
faktörlere dayalı olarak kadınlar, erkeklere oranla kolesterol artışına daha
yatkındır. Kadınların beslenme alışkanlıkları ve tatlıya olan düşkünlükleri de
kolesterole zemin hazırlar.
Kandaki yağlar ve kolesterol pek çok farklı
bileşimde bulunur, ancak özellikle üç formu büyük önem taşır.
Düşük Yoğunluklu Lipoprotein
(LDL): Yüksek seviyeleri atardamarlarda yağlı birikimlere neden olabilen
‘Kötü’ Kolesterol olarak bilinir.
Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein
(HDL): Fazla miktardaki LDL’yi kan akımından temizleyen ‘İyi’ Kolesterol
olarak bilinir.
Trigliserid: Bu, kan dolaşımında yağların taşınmasını sağlar.
Toplam Kan Kolesterolü, LDL ve Trigliserid
seviyeleri arttıkça kalp hastalığı gelişme riski artar. Başka risk faktörleri
de eklenirse risk daha da artar.
Yüksek Kolesterolün Belirtileri
-Baş ağrısı,
-Halsizlik,
-Aşırı yorgunluk
hissi,
-Ayaklarda ve
bacaklarda yanma,
-Soluk cilt, cildin
solgun görünmesi,
-Yaraların geç
iyileşmesi,
-Baş dönmesi,
-Ayak tırnaklarında
kalınlaşma,
-Ayak parmaklarında
morarma,
-El ayaklarda üşüme
veya uyuşma,
-Ağrı ve kramplar
yaşama,
-Nefes darlığı,
-Göz kapakları
çevresinde sarı cilt lekeleri,
-Deri altında ve
göz çevresinde yağ birikmesi,
-Göğüs bölgesinde
oluşan ağrılar,
-Bacaklarda meydana
gelen ağrılar,
-Cilt ve göz
çevresinde meydana gelen sarımtırak lekeler.
Yüksek Kolesterolün Nedenleri
-Kötü beslenme
(Yağlı kırmızı et, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal gıdalar, paketlenmiş
gıdalar, katı margarin, tereyağ, kızarmış yiyecekler, katı bitkisel yağ çerez,
cips, kraker gibi atıştırmalıklar)
-Obezite (Aşırı
kilo) Aşırı kilolu olmak vücuttaki trigliserid seviyesini yükseltirken iyi kolesterolü
(HDL'yi) düşürür.
-Hareketsiz yaşam
-Sigara İçme
-Alkol kullanımı
-Yaşlanma (Erkekler
50 yaşını aştıktan sonra LDL seviyelerinde dikkat edilmesi gereken oranda
yükseklik yaşarlar. Kadınların LDL seviyeleri menopoza kadar nispeten daha
düşüktür ancak menopoz sonrasında erkeklerin LDL seviyesine yaklaşmaya başlar.)
-Genetik
-Stres
-Diyabet
-Yüksek tansiyon
-Tiroit Salgısı
Azlığı
-Metabolik sendrom
-Bulaşıcı
hastalıklar
-İnsulin direnci,
polikistik over sendromu, erken menopoz, tiroid tembelliği, hipotiroidi, guatr,
şeker hastalığı gibi endokrinoloji ve metabolizma alanına giren faktörler iyi
kolesterolü düşürüp, kötü kolesterolün yükselmesine zemin hazırlıyor.
Yüksek ve Kötü Kolesterol Nasıl Düşürülür?
1. Sigara kesinlikle
bırakılmalıdır. Sigara da kolesterol yüksekliği gibi bir kardiyovasküler risk
faktörüdür. Sigara ayrıca akciğer kanseri, akciğer hastalığı, beyin kanaması ve
birçok kansere de zemin hazırlar.
2. Beslenme alışkanlığınızı
değiştirin. Sindirim sistemi üzerindeki faydaları bilinen lifli gıdaların
diğer bir faydası ise trigliserid ve kolestrol değerlerini
düşürmesidir.
Tüketebileceğiniz lifli gıdalar arasında muz,
kayısı, elma gibi meyveler; bezelye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyat
ürünleri yer alır. Genel olarak sebze, meyve ve hububat tercih
edilmelidir. Kızartmalardan kaçınınız. Kırmızı et yerine beyaz eti
tercih ediniz. Karaciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan
etlerden uzak durunuz.
Gıdaların yağ ve kalori içeriklerine de dikkat
edilmelidir. Yağı azaltılmış peynir, sütü tercih ediniz. Diyet peynir, diyet
süt kullansanız bile bunları sınırlı miktarda tüketiniz. Rafine
karbonhidratlardan uzak durun.
3. Şeker hastalığı kontrol
altına alınmalıdır. İnsülin kullanmak gerekiyorsa kaçınılmamalıdır.
4. Düzenli
egzersiz HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL-kolesterolü (kötü
kolesterol) düşürür. Hastalar, düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline
getirmelidirler. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30-45 dakika süre ile
yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır.
5. 3 yağı içeren ürünleri haftada 2 kere tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar Omega-3 yapı depolayabilirsiniz.
Uyarılar !
-Burada yer alan bilgilerin büyük bir bölümü kişisel tecrübelere dayanmaktadır. Yani bir başkasını tedavi eden bitkisel bir kürün sizi de tedavi edeceği anlamına gelmez.
-Hastalığınız için önce doktora müracaat edin. Bu kürü doktora gittiğiniz halde şifa bulamadıysanız uygulayın.
-Bitkisel ilaçların içindeki iyileştirici özelliğe sahip olan etken maddeler seyrek olduğu için iyileşmeniz reçeteli ilaçlara göre biraz daha fazla zaman alabilir. Bu yüzden bitkisel ilaçları kullanırken sabırlı olmalısınız.
-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın. İlk önce yüksek tansiyonunuzu tedavi edin. (Tedavi için tıklayın.)
-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.
-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 4-5 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.
-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.
-Hamileyseniz sarı Kantaronu kesinlikle kullanmayın!
Yüksek ve Kötü Kolesterolün Bitkisel Tedavisi
-Sarı kantaronu kullanmadan önce yukarıdaki
"Uyarılar" bölümünü mutlaka okuyun.
-Tedavinizde mümkünse ev yapımı olan sarı
kantaron yağlarını tercih edin.
-Kilosu 65 kg altında olanlar için: Tedavi
için günde 2 kez (sabah-akşam) aç karnına birer çay kaşığı sarı
kantaron yağı için. Sonraki bir saat boyunca bir şey yemeyin. Tedaviniz
için 300 mL sarı kantaron yağı yeterli olacaktır.
Ya da 1 çay kaşığı sarı
kantaron otunu 10 dakika demledikten sonra günde 2 kere aç karnına
için. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. Tedaviniz için 75 gram sarı
kantaron otu yeterli olacaktır. (Çayın yapılışı aşağıda resimli olarak
gösterilmiştir.)
-Kilosu 65 kg üstünde olanlar için: Tedavi
için günde 2 kez (sabah-akşam) aç karnına birer tatlı kaşığı sarı
kantaron yağı için. Sonraki bir saat boyunca bir şey yemeyin. Tedaviniz
için 300 mL - 450 mL sarı kantaron yağı yeterli olacaktır.
Ya da 2 çay kaşığı sarı kantaron
otunu 10 dakika demledikten sonra günde 3 kere aç karnına için.
Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. Tedaviniz için 150 gram sarı
kantaron otu yeterli olacaktır. (Çayın yapılışı aşağıda resimli olarak
gösterilmiştir.)
-Sabırlı olun ve tedavinizi iyileşene kadar
3-4 hafta devam ettirin.
0 Yorumlar