TOP25SARIKANTARON DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, diş kaybı oluşturan en önemli sebeplerden biridir. Çürük olmadan diş kaybetmenin sebebi diş eti çekilmesidir.Diş ağrısı birkaç günden fazla sürerse hemen bir diş hekimine gidilerek tedavi ettirilmelidir.

Diş eti çekilmesi ile beraber diş kökü çevresinde bulunan kemik de erimektedir. Bu hastalığın adı “periodontitis”tir. Kemik desteğini kaybeden dişler sallanmaya başlar. Bir süre sonra çiğneme esnasında ağızda oluşan baskı, dişlere aşırı gelmeye başlar ve dişlerimizi kaybederiz.

 Diş eti çekilmesinin en yaygın sebebi dişler üzerinde biriken diş taşlarıdır. Diğer bir sebebi de dişlerin sert bir fırça ve sert hareketler ile fırçalanmasıdır. Diş eti üzerine yaralayıcı şekilde, bastırarak yapılan fırçalama, diş eti çekilmesine davetiyedir.



Diş Eti Çekilmesinin Doğal Tedavileri

1- Kekik Çayı

Diş eti çekilmesini tedavi etmede en etkili bitkisel yöntemlerden biri kekiktir. Kullanacağınız kekiğin kokulu olmasına dikkat edin. Kokmuyorsa bayattır.

Demliğin içine 1 bardak su koyun. Kaynamaya başladıktan sonra da demliğe tepeleme doldurulmuş bir tatlı kaşığı kuru kekik ekleyin ve 5 dakika kaynatın. 5 dakika sonra ocağın altını kapatın ve kekik çayının demlik içinde ılınmasını bekleyin.

Ağzınıza alacağınız bir yudum kekik çayıyla sabah-akşam yumuşakça dişlerinizi fırçalayın. Ayrıca bir yudum alın ve yarım dakika kadar ağzınızda tutun. Bunu günde birkaç kez yapın. Kekik çayı her gün yeniden yapılmalıdır. Bu tedaviye iyileşene kadar devam edin.


2- Kekik Yağı

Kekik yağı antiseptik ve antibakteriyeldir. Bu özellikleriyle diş eti çekilmelerinde etkili olabilir.

Bir çorba kaşığı kekik yağını ağzınızda 15-20 dakika tutun. Bu süre zarfında kekik yağı dişlerin ve diş etlerinin arasına sızarak tedavi edici özelliğini kazanır. Daha sonra bu yağı ağzınızdan boşaltın ve su ile ağzınızı çalkaladıktan sonra dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Bu tedaviye iyileşene kadar devam edin.


3- Okaliptüs Yağı

2088 yılında yapılan araştırmaya göre okaliptüs yağı diş etlerindeki çekilmeyi durduran ve diş eti dokusunun tekrar büyümesini sağlayabilecek uyaranlar içeren bir anti-enflamatuar mikrop öldürücüdür.

Bir çorba kaşığı okaliptüs yağını ağzınızda 15-20 dakika tutun. Bu süre zarfında okaliptüs yağı dişlerin ve diş etlerinin arasına sızarak tedavi edici özelliğini kazanır. Daha sonra bu yağı ağzınızdan boşaltın ve su ile ağzınızı çalkaladıktan sonra dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Bu tedaviye iyileşene kadar devam edin.


4- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı antibakteriyel ve dişlerde plak oluşumunu önleyici özellikler içeririr.

Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınızda 15-20 dakika tutun. Bu süre zarfında Hindistan cevizi yağı dişlerin ve diş etlerinin arasına sızarak tedavi edici özelliğini kazanır. Daha sonra bu yağı ağzınızdan boşaltın ve su ile ağzınızı çalkaladıktan sonra dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Bu tedaviye iyileşene kadar devam edin.


5- Nane Yağı

2013’de the European Journal of Dentistry dergisinde yayınlanan bir makalede nane yağının diş eti çekilmesine neden olan mikroorganizmaların önlemede etkili olabileceği belirtilmiştir. 

Bir çorba kaşığı nane yağını ağzınızda 15-20 dakika tutun. Bu süre zarfında nane yağı dişlerin ve diş etlerinin arasına sızarak tedavi edici özelliğini kazanır. Daha sonra bu yağı ağzınızdan boşaltın ve su ile ağzınızı çalkaladıktan sonra dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Bu tedaviye iyileşene kadar devam edin.


6- Hidrojen Peroksit (Oksijenli Su)

Hidrojen peroksit yani oksijenli su, diş ağrılarını yatıştırmaya ve bakterileri öldürerek diş eti iltihaplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca diş plaklarını azaltabilir / temizleyebilir.

Yarım bardak suyun içine bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup karıştırın. Bu suyu 30 saniye kadar ağzınızda tutun ve tükürün. Ağzınızı çeşme suyuyla çalkalayın. Bu uygulamayı haftada 3-4 kez yapabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar