Mide ve Bağırsak Gazları
Toplumun büyük bir bölümünü etkileyen mide ve
bağırsak şişkinliklerinin birçok farklı nedeni olabilir. Vücutta yararlı
bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu bir miktar gaz her zaman bulunur.
Bu gaz miktarı ne sağlık üzerine olumsuz etki yaratır ne de kişileri rahatsız
eder.
Ancak vücuttaki gaz miktarı artarsa ve vücut
bu gazı tahliye etmekte zorlanırsa, sindirim sisteminde oluşan fazla hava
organların duvarlarında gerilime neden olur. Mide ve bağırsak gibi
sindirim sitemi organlarında yaşanan bu duvar gerilimi sinir uçlarının
uyarılmasına yol açarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık
geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi
veren şişkinliklere neden olur.
Bir yetişkin günde 13 ila 21 kez gaz çıkarır.
Gaz, sindirim sürecinin normal bir parçasıdır. Ancak bağırsaklarda gaz
birikirse ve dışarı atılamazsa rahatsızlığa ve bazen de acıya neden olur.
Gazın oluşmasında en büyük neden hızlı yemek
yerken yutulan havadır. Bunun yanında sindirimi zor olan gıdalarında bu nedenle
gaz yapma ihtimali vardır. Şekerli gıdalar sindirim zorluğu çekenlerde çok
fazla gaza sebep olur. Yüksek lif içeren besinler, tam tahıllı besinler ve
baklagiller aşırı gaz oluşmasını sağlar.
Gazın oluşmasını önlemek için beslenme şekline
dikkat etmek, lokmaları yavaş ve tam çiğneyerek yutmak, yemekten sonra kısa
mesafeli yürüyüşler yapmak ve stresten uzak durmak fayda sağlayabilir.
Sigara içmek, sakız çiğnemek ve sert şekerleri
yemek beraberinde hava yutulmasına sebep olabileceği için gaz yapabilir.
Birçok insan için gazı ve beraberindeki
semptomları hafifletmek için yeme içme alışkanlıklarını değiştirmek
yeterlidir.
Gaza Sebep Olan Gıdalar
-Yüksek lifli gıdalar
-Yüksek yağ içeriğine sahip gıdalar
-Kızarmış veya baharatlı yiyecekler
-Sorbitol ve maltitol gibi düşük karbonhidratlı ve şekersiz ürünlerde yaygın
olarak bulunan yapay bileşenler
-Süt, peynir ve diğer süt ürünleri gibi laktoz içeren gıdalar
-Gazlı içecekler
-Soğan, sarımsak
-Kuru fasulye
-Mercimek
-Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli gibi turpgiller
-Kuşkonmaz
-Enginar
-Elma
-Erik, kuru erik
-Armut
-Şeftali
-Sakız
-Tam tahıllı buğday ekmeği
-Kepekli tahıllar
-Bira
-Krema
Gazı Önlemek/Azaltmak İçin Yapılabilecekler
Gaz sorununuz eğer ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, gazı önlemek
için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
-Yemeklerinizi oturarak ve yavaşça yiyin.
-Yemek yerken ve konuşurken çok fazla nefes almamaya çalışın.
-Sakız çiğnemeye ara verin.
-Soda ve diğer gazlı içeceklerden kaçının.
-Sigara içiyorsanız ara verin.
-Yürüyüşe ve egzersize zaman ayırın.
-Gaza neden olduğu bilinen gıdaları (kuru fasulye, mercimek vb..)yemekten
kaçının.
-İçeceklerinizde pipet kullanmayın.
-Yavaşça bir bardak ılık su içerseniz bir rahatlama hissedeceksiniz.
-Üzerinizde dar kıyafet varsa bir an önce bunlardan kurtulmaya çalışın ve
vücudu sıkmayın.
-Yüz üstü uzanarak vücudunuzu rahatlatın.
-Karın bölgesine masaj yaparak gazın atılmasını hızlandırabilirsiniz.
-Bir yakınınızdan
bel çevrenize ve sırtınıza yukarı aşağı şekilde masaj yapmasını
isteyebilirsiniz.
Mide ve Bağırsak Gazlarının Bitkisel Tedavileri
1- Rezene Çayı
Mide ve bağırsaklarda oluşan ve çıkarmakta zorlanılan gazlar için rezene
bulunmaz bir nimettir. Gaz söktürme özelliğinin yanında rezenenin sütü az
olan annelerde süt arttırıcı özelliği vardır. Emziren anneler rezeneyi
tüketmeye başladığı zaman östrojen hormonu uyarılır ve bu da süt üretimini
harekete geçirerek memeden daha çok sütün gelmesini sağlar.
Bir su bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı
anason tohumu ekleyin ve 10 dakika demleyin. Günde 2 kere aç karnına
yemeklerden sonra içebilirsiniz.
İştah arttırıcı özellikte olduğu için fazla tüketilmemesi gereken rezene,
özellikle de doğum kilolarını veremeyen ya da şişman kimselerin çok dikkatli
bir şekilde tüketmesi gereken bir bitkidir.
Rezene aşırı ve yüksek dozlarda
tüketilmemelidir.
2- Anason Çayı
Anason; gaz, hazımsızlık ve diğer sindirim
sistemi problemleriyle savaşmak için birebirdir. Mide gazını ve şişkinliğini
önemli ölçüde azaltabilir. Hamileler ve regl döneminde olanlar kullanmamalıdır.
Bir su bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı
anason tohumu ya da kurutulmuş yaprağından ekleyin ve 7-8 dakika demleyin.
Günde 2 kere yemeklerden sonra içebilirsiniz.
3- Papatya Çayı
Gaz sıkışmasına
iyi gelen içeceklerden birisidir. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı
özelliğiyle krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Bir su
bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı papatyayı ekleyin ve 10 dakika demleyin.
Yemeklerden ve yatmadan önce günde 2 kere içebilirsiniz.
4- Karanfil Yağı
Karanfil yağı, sindirim
enzimleri üreterek şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak suya
kilonuza bağlı olarak 3-5 damla karanfil yağı damlatın ve yemeklerden sonra
için.
5- Zencefil Çayı
Bünyesindeki shagol ve
gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide
nezlesine iyi gelir.
Küçük bir taze zencefil dilimini (1 TL
büyüklüğünde) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika
kaynatın. Ilındıktan sonra akşam yemeklerinden 2 saat sonra için. Bu kürü 1 ay
uygulayın.
6- Nane Çayı
Nane çayının içindeki
mentol sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek bağırsak hareketlerini ve gaz
çıkışını kolaylaştırır.
Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı
kuru nane koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Günde 3-4 kere aç
karnına içilebilir.
7- Probiyotik Gıdalar Tüketin
Probiyotik
gıdalar bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Boza, yoğurt,
kefir, turşu gibi probiyotiklerin yoğun olduğu gıdalar şişkinliği, bağırsak
gazını, karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olurlar.
8- Elma Sirkesi
Elma sirkesi, mide asidi ve sindirim
enzimlerinin üretimine yardımcı olur. Ayrıca gaz ağrısını hızlı bir şekilde
hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bir bardak suya bir yemek kaşığı sirke
ekleyin. Gaz ağrısını ve şişkinliğini önlemek için yemeklerden hemen önce için.
Daha sonra ağzı suyla çalkalamak önemlidir çünkü sirke diş minesini
aşındırabilir.
0 Yorumlar