TOP25SARIKANTARON MİDE VE BAĞIRSAK GAZLARI İÇİN BİTKİSEL KÜRLER - TOP 25 SARI KANTARON

MİDE VE BAĞIRSAK GAZLARI İÇİN BİTKİSEL KÜRLER

Mide ve Bağırsak Gazları

Toplumun büyük bir bölümünü etkileyen mide ve bağırsak şişkinliklerinin birçok farklı nedeni olabilir. Vücutta yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu bir miktar gaz her zaman bulunur. Bu gaz miktarı ne sağlık üzerine olumsuz etki yaratır ne de kişileri rahatsız eder.

Ancak vücuttaki gaz miktarı artarsa ve vücut bu gazı tahliye etmekte zorlanırsa, sindirim sisteminde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilime neden olur. Mide ve bağırsak gibi sindirim sitemi organlarında yaşanan bu duvar gerilimi sinir uçlarının uyarılmasına yol açarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.

Bir yetişkin günde 13 ila 21 kez gaz çıkarır. Gaz, sindirim sürecinin normal bir parçasıdır. Ancak bağırsaklarda gaz birikirse ve dışarı atılamazsa rahatsızlığa ve bazen de acıya neden olur.

Gazın oluşmasında en büyük neden hızlı yemek yerken yutulan havadır. Bunun yanında sindirimi zor olan gıdalarında bu nedenle gaz yapma ihtimali vardır. Şekerli gıdalar sindirim zorluğu çekenlerde çok fazla gaza sebep olur. Yüksek lif içeren besinler, tam tahıllı besinler ve baklagiller aşırı gaz oluşmasını sağlar.

Gazın oluşmasını önlemek için beslenme şekline dikkat etmek, lokmaları yavaş ve tam çiğneyerek yutmak, yemekten sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak ve stresten uzak durmak fayda sağlayabilir.

Sigara içmek, sakız çiğnemek ve sert şekerleri yemek beraberinde hava yutulmasına sebep olabileceği için gaz yapabilir. 

Birçok insan için gazı ve beraberindeki semptomları hafifletmek için yeme içme alışkanlıklarını değiştirmek yeterlidir. 


Gaza Sebep Olan Gıdalar

-Yüksek lifli gıdalar
-Yüksek yağ içeriğine sahip gıdalar
-Kızarmış veya baharatlı yiyecekler
-Sorbitol ve maltitol gibi düşük karbonhidratlı ve şekersiz ürünlerde yaygın olarak bulunan yapay bileşenler
-Süt, peynir ve diğer süt ürünleri gibi laktoz içeren gıdalar
-Gazlı içecekler
-Soğan, sarımsak
-Kuru fasulye
-Mercimek
-Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli gibi turpgiller
-Kuşkonmaz
-Enginar
-Elma
-Erik, kuru erik
-Armut
-Şeftali
-Sakız
-Tam tahıllı buğday ekmeği
-Kepekli tahıllar
-Bira
-Krema

Gazı Önlemek/Azaltmak İçin Yapılabilecekler

Gaz sorununuz eğer ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, gazı önlemek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
-Yemeklerinizi oturarak ve yavaşça yiyin.
-Yemek yerken ve konuşurken çok fazla nefes almamaya çalışın.
-Sakız çiğnemeye ara verin.
-Soda ve diğer gazlı içeceklerden kaçının.
-Sigara içiyorsanız ara verin.
-Yürüyüşe ve egzersize zaman ayırın.
-Gaza neden olduğu bilinen gıdaları (kuru fasulye, mercimek vb..)yemekten kaçının.
-İçeceklerinizde pipet kullanmayın.
-Yavaşça bir bardak ılık su içerseniz bir rahatlama hissedeceksiniz.
-Üzerinizde dar kıyafet varsa bir an önce bunlardan kurtulmaya çalışın ve vücudu sıkmayın.
-Yüz üstü uzanarak vücudunuzu rahatlatın.
-Karın bölgesine masaj yaparak gazın atılmasını hızlandırabilirsiniz.

-Bir yakınınızdan bel çevrenize ve sırtınıza yukarı aşağı şekilde masaj yapmasını isteyebilirsiniz.



 

Mide ve Bağırsak Gazlarının Bitkisel Tedavileri

1- Rezene Çayı

Mide ve bağırsaklarda oluşan ve çıkarmakta zorlanılan gazlar için rezene bulunmaz bir nimettir. Gaz söktürme özelliğinin yanında rezenenin sütü az olan annelerde süt arttırıcı özelliği vardır. Emziren anneler rezeneyi tüketmeye başladığı zaman östrojen hormonu uyarılır ve bu da süt üretimini harekete geçirerek memeden daha çok sütün gelmesini sağlar.

Bir su bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı anason tohumu ekleyin ve 10 dakika demleyin. Günde 2 kere aç karnına yemeklerden sonra içebilirsiniz.

İştah arttırıcı özellikte olduğu için fazla tüketilmemesi gereken rezene, özellikle de doğum kilolarını veremeyen ya da şişman kimselerin çok dikkatli bir şekilde tüketmesi gereken bir bitkidir.

Rezene aşırı ve yüksek dozlarda tüketilmemelidir. 


2- Anason Çayı

Anason; gaz, hazımsızlık ve diğer sindirim sistemi problemleriyle savaşmak için birebirdir. Mide gazını ve şişkinliğini önemli ölçüde azaltabilir. Hamileler ve regl döneminde olanlar kullanmamalıdır.

Bir su bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı anason tohumu ya da kurutulmuş yaprağından ekleyin ve 7-8 dakika demleyin. Günde 2 kere yemeklerden sonra içebilirsiniz.


3- Papatya Çayı

Gaz sıkışmasına iyi gelen içeceklerden birisidir. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Bir su bardağı kaynamış suya bir tatlı kaşığı papatyayı ekleyin ve 10 dakika demleyin. Yemeklerden ve yatmadan önce günde 2 kere içebilirsiniz. 


4- Karanfil Yağı

Karanfil yağı, sindirim enzimleri üreterek şişkinliği ve gazı azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak suya kilonuza bağlı olarak 3-5 damla karanfil yağı damlatın ve yemeklerden sonra için.


5- Zencefil Çayı

Bünyesindeki shagol ve gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

Küçük bir taze zencefil dilimini (1 TL büyüklüğünde) bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra akşam yemeklerinden 2 saat sonra için. Bu kürü 1 ay uygulayın.


6- Nane Çayı

Nane çayının içindeki mentol sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek bağırsak hareketlerini ve gaz çıkışını kolaylaştırır.

Kaynamış bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kuru nane koyarak 7-8 dakika çay demler gibi demleyin. Günde 3-4 kere aç karnına içilebilir.


7- Probiyotik Gıdalar Tüketin

Probiyotik gıdalar bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Boza, yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotiklerin yoğun olduğu gıdalar şişkinliği, bağırsak gazını, karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olurlar.


8- Elma Sirkesi

Elma sirkesi, mide asidi ve sindirim enzimlerinin üretimine yardımcı olur. Ayrıca gaz ağrısını hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir bardak suya bir yemek kaşığı sirke ekleyin. Gaz ağrısını ve şişkinliğini önlemek için yemeklerden hemen önce için. Daha sonra ağzı suyla çalkalamak önemlidir çünkü sirke diş minesini aşındırabilir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar