Beyaz Çay
Beyaz çay, yeşil ve siyah çay ile aynı
bitkinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Sadece beyaz çayın işlenme
yöntemi farklıdır. Beyaz çay da bitkinin daha olgunlaşmamış ve açılmamış
yaprakları kullanılır. Kullanılan yaprakların üzeri beyaz tüy ile çevrilidir.
Bu nedenle de çay beyaz çay olarak adlandırılmaktadır.
Beyaz Çayın Faydaları
-Antioksidan açıdan zengin olan beyaz çay,
pigmentasyon ve kırışıklıklar da dahil olmak üzere erken yaşlanma belirtilerine
yol açan serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
-Beyaz çaydaki antioksidanlar, RNA’nın
oluşturulmasına ve kansere yol açan genetik hücrelerin mutasyonunun önlenmesine
yardımcı olabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, beyaz çaydaki
antioksidanların kanseri önlemede yeşil çaydan daha etkili olabileceğini
göstermiştir.
-Yaşlanma, kırışıklık gibi durumların önüne
geçerek sıkı ve pürüzsüz cilt oluşumunu destekleyebilir.
-Damarları genişletici etkisiyle kalp
sağlığını korurken, iyi kolestrolün yükseltilmesine, kötü kolestrolün ise
düşürülmesine yardımcı olabilir.
-İçerdiği kateşinler, damarların genişlemesini
sağlayarak kan basıncısı düşürür ve kalp sağlığını korumada yardımcı olabilir.
-Beyaz çayda bulunan epigallokateşin gallat
adı verilen antioksidan saç büyümesini artırıp ve erken saç dökülmesini önleyebilir.
-Beyaz çay, metobolizmanızın hızlanmasını
sağlayarak kilo vermenizde etkili olabilir.
-Beyaz çay,yüksek L-theanine konsantrasyonuna
sahiptir. L-theanine, aşırı aktiviteye (hiperaktivite) yol açabilecek heyecan
verici uyaranları baskılayarak beyindeki uyanıklığı ve odaklanmayı geliştirdiği
bilinmekedir. Beyindeki uyaranları sakinleştirerek, odaklanmayı artırabilir.
-Beyaz çay, dişlerin sağlıklı ve güçlü
kalmasına yardımcı olan yüksek seviyelerde flavonoidler, tanenler ve florürlere
sahiptir. Bu özellikleri sayesinde diş çürümelerini önleyebilir.
-Beyaz çay, ince bağırsaktaki glikoz emilimini
gösteren amilaz enziminin aktivitesini etkili bir şekilde inhibe eder. Tip 2
diyabetli insanlarda, bu enzim nişastaları şekere ayırır ve kan şekeri
artışlarına yol açabilir. Beyaz çay içmek amilaz üretimini engelleyerek bu ani
artışları önlemeye yardımcı olabilir.
-Beyaz çay, içeriğindeki birçok bileşen ile
vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
-Beyaz çaydaki kateşinler ve polifenoller,
ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir.
-Beyaz çay sağlıklı kalp fonksiyonlarının
korunmasına yardımcı olabilir ve kan pıhtıları, felç ve kalp krizi gibi
hastalıkları önleyebilir.
-Kemik yapısını güçlendirebilir. Romatoid
artrit ve romatizmal hastalıklarda olumlu etki gösterebilir.
Beyaz Çayın Zararları
-Beyaz çayın fazla tüketilmesi uykusuzluğa
neden olabilir.
-Beyaz çayın fazla tüketilmesi sinir ve
asabiyete neden olabilir.
-Fazla beyaz çay tüketimi çarpıntı,
hipertansiyon, mide bulantısına neden olabilir. Bu yüzden günde en fazla 2
fincan içilmelidir.
-Beyaz çayın içinde bulunan flavonoid adlı
madde vücuttaki demir miktarını artırabilir. Bu nedenle beyaz çay yemeklerden
önce alınmalıdır
-Demir eksikliğini nedeniyle ilaç
kullanıyorsanız beyaz çay içmemeye dikkat edin.
Beyaz Çayın Yapılışı
-Demliğe kaç fincan çay içilecekse o kadar su koyup kaynatın.
-İçilecek her fincan için birer çay kaşığı Çaykur, Lipton ya da Beta Tea markalı beyaz çay koyup 5-10 dakika demleyin.
-Su yeni kaynamışken beyaz çayı eklemeyin.
Çünkü beyaz çay için ideal sıcaklık 80 °C’dir.
-Daha sonra süzün ve için (Günde 2 fincan).
0 Yorumlar