TOP25SARIKANTARON BEYAZ ÇAY - TOP 25 SARI KANTARON

BEYAZ ÇAY


beyaz çayın faydaları ve zararları

Beyaz Çay

Beyaz çay, yeşil ve siyah çay ile aynı bitkinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Sadece beyaz çayın işlenme yöntemi farklıdır. Beyaz çay da bitkinin daha olgunlaşmamış ve açılmamış yaprakları kullanılır. Kullanılan yaprakların üzeri beyaz tüy ile çevrilidir. Bu nedenle de çay beyaz çay olarak adlandırılmaktadır.


Beyaz Çayın Faydaları

-Antioksidan açıdan zengin olan beyaz çay, pigmentasyon ve kırışıklıklar da dahil olmak üzere erken yaşlanma belirtilerine yol açan serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

-Beyaz çaydaki antioksidanlar, RNA’nın oluşturulmasına ve kansere yol açan genetik hücrelerin mutasyonunun önlenmesine yardımcı olabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, beyaz çaydaki antioksidanların kanseri önlemede yeşil çaydan daha etkili olabileceğini göstermiştir.

-Yaşlanma, kırışıklık gibi durumların önüne geçerek sıkı ve pürüzsüz cilt oluşumunu destekleyebilir.

-Damarları genişletici etkisiyle kalp sağlığını korurken, iyi kolestrolün yükseltilmesine, kötü kolestrolün ise düşürülmesine yardımcı olabilir.

-İçerdiği kateşinler, damarların genişlemesini sağlayarak kan basıncısı düşürür ve kalp sağlığını korumada yardımcı olabilir.

-Beyaz çayda bulunan epigallokateşin gallat adı verilen antioksidan saç büyümesini artırıp ve erken saç dökülmesini önleyebilir.

-Beyaz çay, metobolizmanızın hızlanmasını sağlayarak kilo vermenizde etkili olabilir.

-Beyaz çay,yüksek L-theanine konsantrasyonuna sahiptir. L-theanine, aşırı aktiviteye (hiperaktivite) yol açabilecek heyecan verici uyaranları baskılayarak beyindeki uyanıklığı ve odaklanmayı geliştirdiği bilinmekedir. Beyindeki uyaranları sakinleştirerek, odaklanmayı artırabilir.

-Beyaz çay, dişlerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olan yüksek seviyelerde flavonoidler, tanenler ve florürlere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde diş çürümelerini önleyebilir.

-Beyaz çay, ince bağırsaktaki glikoz emilimini gösteren amilaz enziminin aktivitesini etkili bir şekilde inhibe eder. Tip 2 diyabetli insanlarda, bu enzim nişastaları şekere ayırır ve kan şekeri artışlarına yol açabilir. Beyaz çay içmek amilaz üretimini engelleyerek bu ani artışları önlemeye yardımcı olabilir.

-Beyaz çay, içeriğindeki birçok bileşen ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

-Beyaz çaydaki kateşinler ve polifenoller, ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir.

-Beyaz çay sağlıklı kalp fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir ve kan pıhtıları, felç ve kalp krizi gibi hastalıkları önleyebilir.

-Kemik yapısını güçlendirebilir. Romatoid artrit ve romatizmal hastalıklarda olumlu etki gösterebilir.

 

Beyaz Çayın Zararları

-Beyaz çayın fazla tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.

-Beyaz çayın fazla tüketilmesi sinir ve asabiyete neden olabilir.

-Fazla beyaz çay tüketimi çarpıntı, hipertansiyon, mide bulantısına neden olabilir. Bu yüzden günde en fazla 2 fincan içilmelidir.

-Beyaz çayın içinde bulunan flavonoid adlı madde vücuttaki demir miktarını artırabilir. Bu nedenle beyaz çay yemeklerden önce alınmalıdır

-Demir eksikliğini nedeniyle ilaç kullanıyorsanız beyaz çay içmemeye dikkat edin.

 

Beyaz Çayın Yapılışı

-Demliğe kaç fincan çay içilecekse o kadar su koyup kaynatın.

çilecek her fincan için birer çay kaşığı Çaykur, Lipton ya da Beta Tea markalı beyaz çay koyup 5-10 dakika demleyin.

-Su yeni kaynamışken beyaz çayı eklemeyin. Çünkü beyaz çay için ideal sıcaklık 80 °C’dir.

-Daha sonra süzün ve için (Günde 2 fincan). 



Yorum Gönder

0 Yorumlar