Mate Çayı
Mate bitkisinin yapraklarından hazırlanan mate
çayı, antioksidan içeriğiyle oldukça sağlıklı bir bitkidir. Güney Amerika’da
yetiştirilen ve küçük bir ağaç olan “Yerba Mate” yapraklarından elde edilir. Mate
yaprağında A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum,
manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı
olan 15 farklı aminoasit türü bulunmaktadır. Mate çayı antioksidan bakımından
çok zengindir; yeşil çaya göre yaklaşık % 90 daha fazla antioksidan
bulunur.
Mate Çayının Faydaları
-Mate çayı diyabetli bireylerde kan şekerini
düşürebilir.
-Metabolizmayı daha hızlı
çalıştırıp zayıflamaya ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
-Depresyonu önlemede etkili olabilir.
-Stresi ve kaygıyı azaltabilir.
-Sinüsleri açmada etkili olabilir.
-Alerjiyi hafifletebilir.
-Konsantrasyon ve motivasyon için faydalı
olabilir.
-İdrar söktürebilir.
-Ödem atılmasında, şişliklerin giderilmesinde
etkili olabilir.-Kalbi destekleyip daha iyi çalışmasını sağlayabilir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
-Vücuda canlılık ve enerji katabilir.
Mate Çayının Zararları
-Kalp çarpıntısı ve tansiyon için fazla ve
uzun süreli kullanımlardan kaçınılmalıdır.
-Hamileler ve emziren annelere önerilmez.
-Kalp hastaları ve tansiyon hastaları hekime
danışmadan tüketmemelidir.
-Düzenli ilaç kullanan kişiler doktora
danışarak tüketmelidir.
Mate Çayının Yapılışı
-Demliğe 1 bardak su koyun ve kaynatın.
-Daha sonra bir tutam mate yaprağı ya da Arifoğlu veya Doğadan markalı mate poşet çaylarından birini ekleyin.
-5 dakika demledikten sonra süzün ve için.
-İsteğe bağlı olarak tarçın ekleyebilirsiniz.
0 Yorumlar