TOP25SARIKANTARON REZENE ÇAYI - TOP 25 SARI KANTARON

REZENE ÇAYI



rezene çayının faydaları ve zararları

Rezene Çayı

Rezene Çayı Besin Değeri:

100 miligram rezene çayı yaklaşık olarak;

 45 kalori,

19 gram karbonhidrat,

86 gram protein,

39 gram yağ,

58 gram lif,

189 miligram sodyum,

604 miligram potasyum,

243 miligram kalsiyum,

312 miligram A vitamini,

9 C vitamini,

11 miligram demir içerir.



Rezene Çayının Faydaları

-Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır. Yani kilo vermeye yardımcı olabilir.

-Rezene çayı, melatonin bakımından zengin olduğundan iyi bir uyku için mükemmel bir gece çayı olabilir.

-Rahatlatıcı etkisiyle stres seviyesini düşürebilir.

-Antimikrobiyal özelliği olan rezene, diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olabilir.

-Rezene, mükemmel bir C vitamini kaynağı olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

-Rezene T hücrelerinin üretimini uyarabilen selenyum da içerir. Ayrıca bağışıklığı daha da geliştirmeye yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

-Anemi olarak tanımlanan kansızlığa iyi gelebilir.

-Ses kısıklığının giderilmesinde etkili olabilir.

-Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

-Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemlerin giderilmesinde etkili olabilir.

-İdrar söktürücü özelliği olduğu için ödem oluşumunu engelleyebilir.

-C vitamini bakımından zengin olan rezene çayı, cilt dokusunu yenileyebilir ve kolajen yapının oluşmasını sağlayarak cildi canlandırabilir.

-Sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili olabilir.

-Kabızlığa iyi gelebilir.

-Ülser belirtilerini hafifletebilir.

-Akşam yemeklerinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırbilir ve tokluk hissi verebilir.

-Anetol ve fenkonun gibi uçucu yağlar içeren rezene, grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak oluşan boğaz yangılarının giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi gelebilir.

-Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen ve galaktogog özelliğine sahip bir bitki olduğu bilinen rezene çayı, anne vücudunda daha fazla süt üretilmesini sağlayabilir.

-Burun kanallarını genişleterek rahat bir solunum sağlayabilir.

-Gargara yapılarak boğaz ağrılarının giderilmesinde etkili olabilir.

-Rezene çayının demlendikten sonra soğutularak pamuk yardımıyla göz çevresine sürülmesi, gözlerdeki şişliklerin azaltılmasında etkili olabilir.

 

Rezene Çayının Zararları

-Epilepsi hastaları uzak durmalıdır.

-Hamilelik döneminde rezene kullanılmamalıdır.

-Uyuşukluğa neden olabileceği için çalışanların gündüz vakti içmeleri önerilmez.

-Meme ya da rahim kanseri olanlar uzak durmalıdırlar.

-Kanser tanısı konmuş hastalar da rezeneden uzak durmalıdırlar.

-Kronik bir rahatsızlığınız varsa düzenli tüketimine başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.

-Günde 2 bardaktan fazla rezene çayı tüketmek ciltte kızarmalara, baş ağrısına, kusmaya ve karında kramplara neden olabilir.

 

Rezene Çayının Yapılışı

-Kaynamış 1 bardak suyun içine 2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu ya da Humana veya Doğadan markalı rezene poşet çaylarından birini atıp 5 dakika demleyin.  

-Daha sonra süzün ve için.

-İsteğe bağlı olarak bal ile tatlandırılabilir.

-Gün içinde 2 bardaktan fazla tüketilmesi uygun olmayabilir. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar