Tarçın Çayı
Bilinen iki tip tarçın vardır; biri seylan
tarçını olanıdır ve gerçek tarçın olarak kabul edilir. Diğeri ise cassia ya da
Çin tarçınıdır ve Çin’de yetiştiği için genel olarak seylan tarçınından daha
ucuzdur.En etkilisi Seylan tarçınıdır. Burada yazılanlar Seylan tarçını
içindir.
Tarçın Çayının Faydaları
-Tip 2 diyabet hastalığında kan şekeri
düzeyini dengelemek için günlük olarak tarçın çayı içmek etkili olabilir.
-Tarçın çayı boğaz ağrılarına, soğuk algınlığa
ve tıkanıklığa yardımcı olabilir.
-Grip ve nezle için ekili olabilir.
-Tarçının sahip olduğu kateşin (bir anti
oksidan türü) denilen bir madde mide rahatsızlığına, şişkinliğe, gaza ve
hazımsızlığa iyi gelebilir.
-Nörolojik hastalıklardan muzdarip olan
kişiler önleyici olarak tarçın çayını düzenli tüketebilirler.
-Anti inflamatuar özellikleri sayesinde tarçın
çayı inflamasyonun zararlı etkileriyle mücadele edebilir.
-Anti bakteriyel özellikleri sayesinde diş eti
hastalıklarını ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.
-Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye
yardımcı olabilir.
-Kanın pıhtılaşmasını engelleyen etkisi
sayesinde, tarçın çayı içmek regl dönemlerini düzenleyebilir.
-İrritabl bağırsak sendromu yaşayanlarda
rahatlama sağlayabilir.
-Tarçın kan dolaşımını artırıcı özelliğinin
yanında kalp sağlığının da korunmasına yardımcı olabilir.
-İçinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar
sayesinde vücudu kansere karşı koruyabilir.
-İçine zencefilde eklediniz 1 fincan tarçın
çayı mide bulantısını önleyebilir.
-Balgamlı öksürüğü önleyebilir.
-Tarçın çayı içmek kolesterolü düşürmek için
iyi bir yol olabilir.
-Tarçın çayı içmek beyni Parkinson ve
Alzheimer gibi nörolojik hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.
-Migren ataklarını ve şiddetini azaltabilir.
-Hafızayı güçlendirebilir ve unutkanlığa iyi
gelebilir.
Tarçın Çayının Zararları
-Bazı bünyelerde alerjiye neden olabilir.
-Her bitkisel çayda olduğu gibi hamileler
doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.
-Kan şekerini düşüren tarçın, düşük kan şekeri
olan kişiler tarafından fazla tüketilmemelidir.
-Tarçının kan sulandırıcı etkisi olduğundan
kan sulandırıcı ilaç kullananlar tarçından uzak durmalıdır.
-Herhangi bir kalp ilacı, diyabet ilacı ya da
düzenli olarak kullandığınız ilaçlar tarçın ile etkileşime girebilir ve
ilaçlarınızın etkisini azaltabilir
-Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir.
-Aşırı tüketimi kabızlığa neden olabilir.
Tarçın Çayının Yapılışı
-Kaynamış 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı
toz tarçın ya da 1 adet tarçın çubuğu ekleyip 10-15 dakika demleyin ve için.
-Dilerseniz zencefil, zerdeçal, limon, elma ve
balla bu çayı zenginleştirebilirsiniz.
-Doğadan markalı tarçın karanfil ya da tarçın portakal poşet çaylarını da deneyebilirsiniz.
-Fazla tüketiminden kaçının. (Günde 2 kez.)
0 Yorumlar