Siyah Çay
Siyah çay, Camellia sinensis olarak bilinen
çay bitkisinin yaprakları kullanılarak elde edilir. Günümüzde ticari amaçla
üretimi yapılan birbirinden farklı üç tip çay vardır. Bunlar: siyah, yeşil ve
oolong çaydır. Dünya çapında üretilen çayın; % 76'sını siyah çay, % 22'sini
yeşil çay ve % 2'sini oolong çay oluşturmaktadır. Siyah çay üretimi; soldurma,
kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma aşamalarından oluşurken, yeşil çay
üretimi yüksek sıcaklık ve buharla şok soldurma, kıvırma ve kurutma, oolong çay
üretimi ise hafif kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma aşamalarından
oluşmaktadır.
Siyah Çayın Besin Değerleri
Değerler 100 g siyah çay içindir:
Su: 99.7 g
Enerji: 1 kcal
Protein: 0 g
Toplam yağ: 0 g
Karbonhidrat: 0.3 g
Lif: 0 g
Toplam şeker: 0 g
Kalsiyum: 0 mg
Demir: 0.02 mg
Magnezyum: 3 mg
Fosfor: 1 mg
Potasyum: 37 mg
Sodyum: 3 mg
Çinko: 0.02 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg
Tiamin: 0 mg
Riboflavin: 0.01 mg
Niasin: 0 mg
B-6 Vitamini: 0 mg
Folat, DFE: 5 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 0 µg
A Vitamini, İÜ: 0 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 0 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 20 mg
Siyah Çayın Faydaları
-Yapılan araştırmalara göre, siyah çay
dişlerde çürük oluşumunu engelleyebilir.
-Siyah çayın içindeki antioksidanlar
yumurtalık kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı
olabilir. Ancak içindeki antioksidanların ortaya çıkabilmesi için siyah çayın
yüksek sıcaklıkta demlenmesi gerekir. Ayrıca siyah çayın içindeki
antioksidanların açığa çıkmasını önleyen başka unsurlar da vardır. Bunlardan
bir tanesi çayın süt ile içilmesi diğeri ise poşet çayların kullanılmasıdır.
-2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre,
günde 3 fincan çay içmek felç ve inme riskini düşürebilir.
-Siyah çayda bulunan fitokimyasallar kemikleri
güçlendirebilir.
-Günde 1-2 bardak şekersiz siyah çay
tüketilmesi, Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığını %70 düşürebilir.
-Kan dolaşımını artırarak yüksek tansiyonu
düşürmeye yardımcı olabilir.
-Gün içinde içilen 2-3 bardak siyah çay stresi
azaltabilir.
-Çay, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı
olabilir. Mide bulantısı ve ishali tedavi edebilir.
-Siyah çay Parkinson riskini azaltmaya
yardımcı olabilir. Siyah çay, nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı
olan polifenollere sahiptir.
-Soğutulmuş çay poşetleri, yüze veya gözlere
uygulandığında, kafein içeriği nedeniyle yorgunluğun giderilmesine ve
şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.
-Sıcak ve demli bir çay bronşları genişleterek
daha kolay nefes alınmasını sağlayabilir. Bu nedenle astımlı kişlerde rahatlama
sağlayabilir.
-Siyah çay, bağışıklık sistemini güçlendiren
alkilamin antijenleri içerir. Bu sayede günlük hayatımızda gripten ve diğer
yaygın virüslerden korunmamızı sağlayabilir.
Siyah Çayın Zararları
-Çayda tanik asit vardır. Tanik asit, mideyi
rahatsız ederek mide bulantısına yol açabilir.
-Özellikle akşam saatlerinde çok çay içmek
uykusuzluğa neden olabilir.
-Fazla içilen çay, yapısında bulunan kafeinden
dolayı tansiyonu yükseltebilir.
-Gebe ve emziren kadınların çayın yapısındaki
kafeinden dolayı fazla çay içmemeleri gerekir.
-Kafein beyinde yorgunluk hissine yol açan
adenozin adlı bir molekülü engelleyerek zihninizin yorgunken bile verimli
çalışmasını sağlar. Ancak sürekli kafein alan beyin zamanla bağımlılık
yapabilir.
-Çayda bulunan kafein ile tanik asit,
bağırsaklara ulaştığında yiyeceklerde bulunan demir mineralinin emilimini
yavaşlatıcı bir etki yapabilir. Bu da kansızlığa neden olabilir.
-Fazla ve demli olarak içilen çay kabızlığa
neden olabilir.
-Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılında
yaptırdığı bir araştırmaya göre 65 C üzeri sıcaklıklarda içilen içecekler ağız,
gırtlak ve yemek borusunda kanser riskini yükseltiyor. Bu yüzden içilen çayın
sıcaklığına dikkat edilmeli.
-Çay dişleri sarartabilir.
Siyah Çayın Yapılışı
-Bir demliğe 4 çay bardağı su koyup
kaynatın.
-Kaynadıktan sonra her bir bardak için 2 çay
kaşığı kaliteli siyah çay atın ve demliği bir çaydanlık üzerine koyarak, kısık
ateşte demlemeye bırakın. Demleme süresi 10-12 dakika olmalı.
-Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.
-Karanfili seviyorsanız 2-3 adet karanfil
ekleyebilirsiniz.
-Limondaki C vitamini demir emilimini artırıp
kansızlığı önlediği için bardağınıza birkaç damla limon sıkabilirsiniz.
0 Yorumlar