Boğaz Ağrısı ve İltihabı
Faranjit, halk
arasında boğaz iltihabı veya kronik boğaz tahrişi olarak adlandırılan, akut
farenjit ve kronik farenjit olmak üzere iki türü bulunan yaygın bir boğaz
hastalığıdır. Genellikle kış aylarında görülmektedir ve akut farenjit olarak
bilinen enfeksiyonal türü oldukça bulaşıcıdır.
Akut farenjit, boğaz
iltihabı olarak da bilinen ve özellikle kış aylarında yaygın şekilde görülen
bulaşıcı bir hastalıktır.
Kronik farenjit ise,
boğaz mukozasının (dokusunun), tedavisi zor olacak düzeyde tahriş olması ve
uygun koşullarda hayat boyu tekrarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik
farenjit, genellikle tamamen tedavi edilemez ancak alınabilecek önlemler ve
bilinçli beslenme ile etkisi minimum seviyede tutulabilir.
Faranjitin Belirtileri
-Boğaz ağrısından dolayı yutkunmada zorluk,
-Boğazda kaşıntı ve yanma hissi ,
-Yüksek ateş,
-Boğazda beyaz veya gri renkli benekler (iltihap),
-Ağız kokusu,
-Halsizlik, bütün
vücutta ağrı hissi
Larenjit, ses
tellerinin ya da larinksin enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonla birlikte ses kalın
ve çatallı çıkmaya başlar.Larenjit kısa süreli ya da uzun süreli olabilir.
Genellikle ani başlangıçlı olup hafta içerisinde iyileşir.Kronik belirtiler 2
haftadan uzun sürelidir. Bu gibi uzun süreli rahatsızlıklarda altta yatan başka
bir hastalık olup olmadığı doktorunuz tarafından araştırılmalıdır.
Laranjitin Belirtileri
-Soğuk algınlıkları ve grip en sık sebeplerdendir.
-Reflü rahatsızlığı olanlarda mide asitinin yemek
borusundan yukarıya doğru kaçarak ses tellerini tahriş etmesi larenjite sebep
olabilir.
-Sesin bilinçsiz kullanılması. Özellikle heyecanlı
müsabakalarda tezahüratların bağırarak yapılması.
-Tahriş, alerji ya da sigara sonucunda da larenjit
oluşabilir.
Boğaz Ağrısının ve İltihabının Bitkisel Tedavileri
Dikkat:
-Tedaviniz için önce doktora gidin.
-Şifalı bitkiler ve yağlar doktorunuzun verdiği ilaçlarla etkileşime girerek tedavinizi olumsuz etkileyebilir.
-Uygulayacağınız bitkisel ya da alternatif tedaviler hususunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
-Buradaki bitkisel tedaviler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu tedavilerden birini uygulamak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
1- Sarı Kantaron Çayı
(Bu kür kronik üst solunum yolları hastalıkları
için uygundur.)
Sarı kantaron otu,
antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Yani iyi bir
mikrop öldürücüdür.
İki çay kaşığı sarı
kantaronu 10 dakika çay gibi demledikten sonra günde iki kere aç karnına için.
Sonraki yarım saat boyunca bir şey yemeyin. Tedaviniz için 50 gram sarı
kantaron otu yeterli olacaktır.
Sabırlı olun ve
tedavinizi iyileşene kadar devam ettirin.
Uyarılar:
-Hamileler bu kürü uygulamamalıdır!
-Kalp damar hastaları sarı kantarondan uzak durmalıdırlar.
-Eğer yüksek tansiyonunuz varsa sarı kantaronu kullanmayın.
-Sarı kantaron birçok ilaçla etkileşime girdiği için etkisi azalmakta ya da tedavi edici özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde hiçbir reçeteli ya da bitkisel ilaç kullanmayın.
-Eğer antibiyotik veya antidepresan ilaçlarından birini kullanıyorsanız, sarı kantaron yağını bu ilaçları bıraktıktan 2 gün sonra kullanmaya başlayın. Aksi durumda ciddi sıkıntılara neden olur.
-Kortizon içeren ilaçlar kullanıyorsanız sarı kantaronu bu ilaçları bıraktıktan 1 ay sonra kullanmaya başlayın.
2- Adaçayı
Demliğe bir su
bardağı su koyun ve kaynatın.
Daha sonra demliğin
altını söndürün. İçine bir tatlı kaşığı adaçayı koyun ve 10 dakika çay demler
gibi demleyin.
Bu çayla günde 3-4
defa gargara yapın. Gargara sonrası yarım saat bir şey yiyip içmeyin.
Ayrıca, iyileşene
kadar her gün sabah akşam aç karnına birer çay bardağı adaçayı
içebilirsiniz.
Gargaranın en doğru uygulama şekli; gece yatağa gitmeden önce ve sabah kahvaltı sonrası dişlerin fırçalanmasından sonra gargaranın yapılmasıdır.
Not: Sık sık
tekrarlayan farenjit veya bademcik enfeksiyonunuz varsa, bu taktirde adaçayına
3-4 yaprak ebegümeci yaprağı ilave edilmelidir.
3- Soğan Öksürük Şurubu
Soğan, doğal antiviral (Virüs
öldürücü), antibiyotik (bakteri öldürücü), antienflamatuar (İltihap giderici)
ve balgam söktürücütür. Soğan, bağışıklık sistemini artırıcı özellikleri ile
bilinen Allium bitki ailesindendir.
Soğan Öksürük Şurubu, yetişkinler kadar çocukların da severek içebileceği
etkili bir ev yapımı çocuk ilacıdır.
Malzemeler
-Küçük bir kavanoz
-Orta büyüklükte bir soğan
-Bal veya toz şeker (Şeker hastaları dikkatli olmalı)
Yapılışı
-Soğanı soyun ve küp küp doğrayın.
-Soğanları kavanoza koyun ve soğanları 1 parmak geçecek kadar bal ya da toz
şeker koyun.
-Daha sonra kavanozun kapağını kapatın ve 6-8 saat kadar oda sıcaklığında
bekletin.
-Süre dolduğunda balın sulandığını göreceksiniz.
Yetişkinler; bu sudan (şuruptan) günde 3 kere birer yemek kaşığı,
Çocuklar; ise günde 3 kere birer tatlı kaşığı içebilirler.
-Kavanozu
buzdolabında saklayın.
4- Sarımsak Öksürük Şurubu
Daha güçlü bir şey
arıyorsanız, yukarıdaki doğal öksürük şurubunun daha güçlü bir versiyonunu
yapın - balda sarımsak. Yapılışı biraz zahmetlidir ama en etkili öksürük
ilaçlarındandır.
Malzemeler
-20 diş sarımsak
-2 litre su
-1 bardak Bal (Şeker hastaları dikkatli olmalı)
Yapılışı
-Sarımsak soyduktan sonra ezin ve küçük bir tencereye koyun.
-Bir litre soğuk su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra
kısık ateşte 20 dakika kaynatın.
-Daha sonra tenceredeki sarımsaklı suyu bir kavanoza dökün ve 10-12 saat bu
şekilde demlemeye bırakın.
-Demlenmesi bittikten sonra sarımsaklı suyu tekrar bir tencerenin içine dökün
ve üzerine 1 litre daha su ilave edin. Tenceredeki suyun yarısı kalana kadar
kaynatın.
-Daha sonra tencereye bir su bardağı bal ilave edin ve kısık ateşte yarım saat
daha ara sıra karıştırarak kaynatmaya devam edin.
-Kaynatma sonunda ortaya çıkan sarımsaklı ballı şurubu bir kavanoza koyun ve
soğumasını bekleyin.
Yetişkinler; 3
saatte bir yemek kaşığı,
Çocuklar; ise 3 saatte
birer tatlı kaşığı içebilirler. Dozaj ve süre öksürüğün şiddetine
göre azaltılıp artırılabilir.
-Kavanozu birkaç hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.
5- Bal, Soğan ve Sarımsak Şurubu
Bal,
soğan ve sarımsak doğal antimikrobiyal (Mikrop öldürücü), bakteri ve
virüs öldürücüdür. Bal ayrıca bir yatıştırıcı gibi davranır yani öksürüğü
yumuşatır ve boğazı rahatlatır. Ayrıca kekik yapacağınız şuruba daha fazla
antimikrobiyal etki sağlarlar.
Malzemeler
- yarım bardak bal (Şeker hastaları dikkatli olmalı)
- yarım bardak hazır su
- bir bütün orta boy doğranmış soğan
- bir diş sarımsak
- bir tutam kekik
Yapılışı
-Bir kavanoza yarım bardak bal ve yarım bardak su ilave edip karıştırın.
-Daha sonra doğranmış soğanları, bir diş ezilmiş sarımsağı ve bir tutam
kekiği ekleyin.
-Oda sıcaklığında gece boyunca demlenmeye bırakın. (10-12 saat)
-Süre dolduğunda karışımı süzün.
Yetişkinler; bu sudan (şuruptan) günde 3 kere birer yemek kaşığı,
Çocuklar; ise günde 3 kere birer tatlı kaşığı içebilirler.
-Kavanozu
buzdolabında saklayın.
6- Sarımsak Çayı
1 su bardağı suyu
cezveye dökün ve içine 3 diş soyulmuş sarımsak atarak 10 dakika kaynatın. Daha
sonra karabiber ilave ederek aç karnına için.
7- Bal - Limon Kürü
Bir tatlı kaşığı bal
ve bir limonun suyunu, bir bardak sıcak suda karıştırın. İsterseniz içine
bir miktar karabiber koyabilirsiniz. Gün içinde 3-4 kez bu karışımı
içebilirsiniz.
Not: Balın hakiki
olmasına dikkat edin.
8- Süt - Zerdeçal Kürü
1 su bardağı ılık sütün içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin ve aç karnına için.
9- Su - Zerdeçal Kürü
1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı zerdeçal ilave edin. Su ılındıktan sonra boğazınıza gargara yapın. Sonraki yarım saat boyunca bir şey yiyip içmeyin. Bunu günde 2-3 kere yapabilirsiniz.
10- Ihlamur Çayı
Kışın vazgeçilmesi olan Ihlamuru demlerken içine 1
dilim elma, 1 tatlı kaşığı bal ve limon kabuğu atın. Bu şekilde daha da faydalı
olacaktır.
11- Siyah Turp - Bal Kürü
Siyah bir turpun ortasını oyun.
Daha sonra oyuk kısmın içine bal dökün ve turpun tepesinden kestiğiniz
parçayla turpun ağzını kapatın.
Turpun altına iğneyle bir delik açın.
Ballı turpu bir bardağın üstüne oturtarak sabaha kadar bekletin.
Sabah ve akşam aç karnına bardağa süzülen balı süzün.
0 Yorumlar