TOP25SARIKANTARON MİGRENİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ - TOP 25 SARI KANTARON

MİGRENİN BİTKİSEL TEDAVİLERİ

Migren

Kronik bir rahatsızlık olan migren, Yunanca başın bir tarafındaki ağrı anlamına gelen “Hemikrania” kelimesinden üretilmiştir. Bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet belirtileri ile kendini gösteren migren ağrısı yarım baş ağrısıdır ve 2 saatten 72 saate kadar sürebilir. Migrenin kadınlarda görülmesi yüzde 20 iken erkeklerde bu oran yüzde 8’dir. 

Migren problemi yaşayan hastaların çoğu, migren atağı başlamadan önce ağrının başlamak üzere olduğunu hisseder. Aura dönemi denen bu sürecin sonrasında da migren ağrısı kapıyı çalar.


Migrenin Belirtileri

-Işık ve sese karşı hassasiyet oluşması
-Bulantı ve kusma
-Şiddetli yorgunluk hissetme
-Bulanık görme
-Baş dönmesi
-Kabızlık veya ishal
-Göz kararması
-Burun tıkanıklığı ve akıntı
-Gözlerde yaşarma
-İştahsızlık
-Uykusuzluk
-Hareket edildikçe ağrının artması
-Kas ve eklemlerde ağrılar
-Başın sadece bir tarafında ağrı
-Uykudan yorgun kalkmak

Bazı kişilerde görülen, parlak ışık çakmaları, titrek renkli çizgiler, kör noktalar, bir tarafta görme kaybı gibi olayların yaşandığı aura dönemi yaşanır. 


Migreni Tetikleyen Şeyler

-Lodos ve rüzgarlı hava gibi meteorolojik değişiklikler
-Üzüntü, stres ve depresyon gibi psikolojik nedenler
-Kalıtımsal yani aileden birinde migren olması
-Çok uyuma ya da uykusuzluk
-Uzun süre aç kalma veya aşırı yemek yemek
-Aşırı derecede fiziksel aktivite sonucu yorulma
-Adet ve regl dönemi
-Bazı ilaçların yan etkileri
-Belli başlı bazı besinler (Alkol, kafeinli içecekler, asitli içecekler, salam-sucuk-sosis gibi yiyecekler, turunçgiller, eski peynir, katkı maddeleri) 



Migrenin Bitkisel Tedavileri

Şiddetli baş ağrısı olan migren, vücudun susuz kalması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu yüzden baş dönmesi ve bulantı gibi belirtiler kendini gösterebilir. Bu yüzden yeterli miktarda su içilmelidir.

Migren belirtileri içinde yer alan ışık ve ses hassasiyeti, aynı zamanda ağrıyı tetikleyebilir. Bu yüzden ilk olarak ışığın az olduğu, koyu renk perdeler ile kapatılmış veya göz bandı ile ışık kesilebilir. Aynı şekilde şiddetli sesten de uzak durmak migren ağrısını hafifletir.


1- Magnezyum Bakımından Zengin Gıdalarla Beslenin

Migren hastalığının bitkisel çözümünün en önemli adımlarından biri magnezyum zengini yiyeceklerden geçiyor. Bu önemli mineralin eksikliğinin migreni tetiklediği biliniyor. Hatta bazı ağrı kliniklerinde hastalara kronik baş ağrıları için yüksek dozlarda magnezyum takviyesi veriliyor. O halde hemen magnezyum zengini besinlere sofranızda yer açın.

Magnezyum İçeren Besinler


–Sebzeler (ıspanak, lahana, pazı, bamya, tere, bezelye, patlıcan, brokoli, yeşil fasulye, enginar, kuşkonmaz, brüksel lahanası, pırasa, dereotu vb...)

– Meyveler (incir, avokado, muz, çilek, nar, ayva, kavun, hurma, karpuz, ahududu vb...)

– Kuruyemiş ve tohumlar (kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, çam fıstığı, karpuz çekirdeği, fındık, keten tohumu, susam vb...)

– Baklagiller (siyah fasulye, nohut, barbunya, mercimek ve soya fasulyesi)

– Deniz ürünleri (somon, uskumru, ton balığı, karides)

– Kepekli tahıllar (kahverengi pirinç ve yulaf)

– Çiğ kakao

– Bitter çikolata

– Soya peyniri

– Kuru fasulye

– Hindistan cevizi

– Mantar

– Kimyon

– Domates

– Rezene

– Karanfil


2- Çin Yağı

Çin yağı, Mentha piperita isimli bahçe nanesi bitkisinden elde edilen bitkisel ve oldukça doğal bir yağdır. Oldukça yoğun konsantre bir üründür. Kullanırken aşırıya kaçılmamalıdır.

Migren ve baş ağrısı tedavisinde oldukça etkili olduğu söylenir. Alına ve şakaklara sürüldüğünde güçlü bir ağrı kesici görevi görerek özellikle migren ağrılarını geçirebilir.

Çin yağının faydaları ve zararları için tıklayın.


3- Menekşe Yağı

Menekşe yağı sakinleştirici ve terapötik özelliklere sahiptir. Bu özellikleriyle stres, migren, anksiyete rahatsızlıklarında gevşemeye ve rahatlamaya yardımcı olabilir. Bunun için bir kase kaynamış suya birkaç damla menekşe yağı ekleyin ve oturduğunuz ve yattığınız odalarda bir köşeye koyun.

Menekşe yağının faydaları ve zararları için tıklayın.


4- Civanperçemi Çayı

Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedeninizden dışarı atabilirsiniz. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir.

Kaynamış bir bardak suya kilonuza uygun olarak yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi otu koyun ve 15 dakika demledikten sonra için. Günde 2-3 su bardağı içebilirsiniz. Bu küre 1 ay devam edin. 

Dikkat: Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde allerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur.



5- Biberiye Çayı

Bu kür Saraçoğlu'na aittir. Bu kürle beraber migren ataklarının arası açılacak ve migrenin şiddeti azalacaktır. Birkaç ay bu tedaviyi uygulandıktan sonra migrenden kurtulmanız mümkündür. 

5-6 gram biberiyeyi (bir tutam) 1 bardak kaynamış suya atın ve 9 dakika kısık ateşte kaynatın. Süzdükten sonra ılınmasını bekleyin ve için. Her seferinde taze olarak hazırlanacak olan bu çayı sabah-öğle ve akşam olmak üzere aç karnına günde 3 kere için. 

Eğer 2 ay geçmesine rağmen istenilen sonucu elde edemezseniz düz yapraklı aslan pençesi çayı için. Saraçoğlu'na göre bu çay en etkilisidir.

Biberiyeyi kullanmaması gerekenler kişiler: Eğer ülseriniz, Crohn hastalığınız ya da ülseratif kolitiniz varsa, biberiyedeki uçucu yağlar tahrişe neden olabileceğinden dolayı biberiye çayı içmemelisiniz. Aynı zamanda yüksek tansiyonunuz varsa ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız yine biberiye çayından uzak durmalısınız.

Biberiye çayı, düşüklere yol açabilecek uterus kasılmalarına neden olabileceği için hamilelik döneminde içilmemelidir.


Biberiye çayının faydaları ve zararları için tıklayın.


6- Düz Yapraklı Aslan Pençesi Çayı

Bu kür de Saraçoğlu'na aittir ve migren için en etkili kürdür. Ancak saraçoğlu'na göre bu bitkinin sadece sapını (gövdesini) kullanmanız gerekiyor. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri aynı etkiyi yapmıyor. 

Ayrıca aslan pençesinin 2 türü var. Bunlar testere dişli ve düz yapraklı aslan pençeleridir. Kür için mutlaka düz yapraklı olanını kullanmanız gerekiyor. 

Eğer bulmakta zorlanırsanız Saraçoğlu'nun kendi adıyla açtığı satış noktalarından, anlaşmalı eczanelerden ya da resmi internet sitesinden temin edebilirsiniz.

5 gram (bir tutam) düz yapraklı aslan pencesini 1 bardak kaynamış suyun içine atın ve 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Süzdükten sonra ılınmasını bekleyin ve için. Her seferinde taze olarak hazırlanacak olan bu çayı günde sadece 1 kere aç karnına için.

Dikkat: Aslan pençesi çayı belirtilen dozlardan fazla kullanmak karaciğer, kalp damar rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilir. Fazla kullanımı sık tuvalete çıkmaya, idrar yollarında yanmaya ve adet düzensizliğine sebep olabilir. 


7- Gümüşdüğme

Bu kür de Dr. Ümit Aktaş'a aittir. Papatyayı andıran çiçekleri ile gümüşdüğme, migrenin bitkisel tedavisinde kullanılan en etkili bitkilerden biridir. Bazı yörelerde koyungözü olarak da bilinen bu bitkinin yapraklarındaki aktif maddelerin migren ağrısını geçirmek konusunda son derece başarılı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut.

Gümüşdüğme bitkisi içinde bulunan partenolid adlı bir bileşenin beyindeki kan damarlarının kasılmasını durdurması ve enflamasyonu önlemesi gibi özellikleri ile migrene iyi geldiği bilinmektedir.

Kaynamış bir bardak suya 1 tatlı kaşığı kuru gümüşdeğme otu koyun ve 8-10 dakika demledikten sonra için. Günde 2-3 su bardağı içebilirsiniz. Bu küre 1 ay devam edin.

Dikkat: Rahimde kasılmalara neden olabileceği için hamile kadınların ve ayrıca çocukların kullanması kesinlikle uygun değildir. 


8- Lavanta Yağı

Bir bardak suyu kaynatın ve içerisine bir tutam lavanta ilave edin. Düzenli şekilde her gün 2 fincan içebilirsiniz. 

İsterseniz migren ağrısını azaltmak için lavanta yağı da kullanabilirsiniz. Başınızın şakak kısmına ve boynunuza masaj yapın. Bir süre sonra lavanta yağıyla yaptığınız masaj sayesinde migren ağrısı yok olur.

Lavanta çayının faydaları ve zararları için tıklayın.

Lavanta yağının faydaları ve zararları için tıklayın.


9- Zencefil Çayı

Zencefil migren ağrısında çok sık kullanılır. Anti-enflamatuar etkisi olduğu için, migren ağrısını azaltır. Migren ağrısıyla birlikte ortaya çıkan mide bulantısını da geçirir. Migren ağrısı için düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz.

Küçük bir taze zencefil dilimini bir su bardağı kaynayan suya atın ve kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ilındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırın. Bu yatıştırıcı zencefil çayını gün boyunca birkaç kez içebilirsiniz.

Zencefil çayının faydaları ve zararları için tıklayın.


10- Limon Suyu

Migren ağrısının şiddetini en aza düşürmek için, migren atağı başlamadan önce limon suyuyla önlem alabilirsiniz. Limon migren ağrısını hafifletme konusunda çok başarılı bir meyvedir. 

Migren ağrısını azaltmak için bir limonu bir su bardağına sıkın ve içerisine yarım çay kaşığı pembe himalaya tuzu ilave edin ve tuz eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra bardak dolana kadar karışıma normal su ilave edin. İyice karıştırın ve bu karışımı bir kerede için. 

Takip eden yarım saat boyunca her 10 dakikada bir, bir bardak su için (Toplam 3 su bardağı).

Tuzlu, limonlu suyu içtikten sonra migren ağrısı azalır ve bir süre sonra da geçer.

Bu karışımı her seferinde taze olarak hazırlayın. 

Dikkat: Limon suyu tansiyonu düşürdüğü için düşük tansiyonlular doktora danışmadan bu kürü uygulamamalıdır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar