TOP25SARIKANTARON BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI ÇAYI - TOP 25 SARI KANTARON

BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI ÇAYI


Böğürtlen çayının faydaları ve zararları

Böğürtlen Çayı

Böğürtlen, (Rubus) gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Ahududu ve çilekle yakın akrabadır. İnsan sağlığında önemli rolleri olan organik asitlermineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir bitki türlerinin ortak adıdır. Çalı görünümüyle yıllık bir bitkidir. Bitkinin kök, yaprak ve meyveleri şifa verici olarak kullanılır. 


Böğürtlen Çayının Faydaları

-Böğürtlen çayı sahip olduğu vitamin ve minerallerin varlığı ile vücudun bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur.

-Vitamin ve mineral açısından zengin olan böğürtlenin 100 gramı günlük lif ihtiyacının %21’ini, günlük C vitamini ihtiyacının %35’ini, günlük demir ihtiyacının %3’ünü, günlük A vitamini ihtiyacının %4’ünü, günlük kalsiyum ihtiyacının ise %3’ünü tek başına karşılayabilir.

-İçeriğindeki düşük şeker ve lifler sayesinde kilo vermeye yardımcı olabilir.

-Böğürtlen çayı, içeriğindeki magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik yapısını güçlendirebilir.

-Göz sağlığını koruyabilir. Düzenli tüketiminde katarakt ve gece körlüğüne karşı koruyucu etki yapabilir.

-İçeriğindeki K vitamini, protein modifikasyonu için gereklidir. Bu kemikleri osteoporoz hastalığından korur.

-Böğürtlen çayı, yeni başlayan boğaz iltihabı için gargara olarak kullanılabilir.

-İçeriğindeki bileşenler ile antioksidan olarak önemli bir kaynak kabul edilen böğürtlen, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

-İçeriğindeki zengin C vitamini ile damar sertliğine karşı, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltabilir.

-Kadın hastalıklarına karşı bileşeninde bulunan doğal östrojenler ile menopoz döneminde oluşan ateşe iyi gelebilir.

-Genç kadınlarda şişkinlik ve adet öncesi gerginliğe karşı koruma sağlaması böğürtlenin faydaları arasındadır.

 

Böğürtlen Çayının Zararları

-Böğürtlen çayı ishale karşı etkili bir çözüm olmakla birlikte fazla miktarda tüketilmesi mide rahatsızlıklarına, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.

-Gebeler doktora danışmadan kullanmamalıdırlar.

-Böğürtlen içerisinde bulunan tanenler aynı zamanda kalsiyum ve demirin vücut tarafından emilimini azaltabilir. Çayınıza limon katarak demiri, süt katarak kalsiyumu dengeleyebilirsiniz.

 

Böğürtlen Çayının Yapımı

-Bir demliğe 1 su bardağı su koyup kaynatın.

-Kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş böğürtlen ya da Doğadan markalı böğürtlen poşet çaylarından birini koyun ve 5-10 dakika demleyin.

-Süzdükten sonra için.

-Günde 1-2 fincan içilmesi ideal olanıdır.

-İsteğe bağlı olarak bal ya da limon ekleyebilirsiniz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar