Böğürtlen Çayı
Böğürtlen, (Rubus) gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Ahududu ve
çilekle yakın akrabadır. İnsan sağlığında önemli rolleri olan organik
asitler, mineraller ve vitaminler bakımından
çok zengin bir bitki türlerinin ortak adıdır. Çalı görünümüyle yıllık bir
bitkidir. Bitkinin kök, yaprak ve meyveleri şifa verici olarak
kullanılır.
Böğürtlen Çayının Faydaları
-Böğürtlen çayı sahip olduğu vitamin ve minerallerin varlığı ile vücudun bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur.
-Vitamin ve mineral açısından zengin olan
böğürtlenin 100 gramı günlük lif ihtiyacının %21’ini, günlük C vitamini
ihtiyacının %35’ini, günlük demir ihtiyacının %3’ünü, günlük A vitamini
ihtiyacının %4’ünü, günlük kalsiyum ihtiyacının ise %3’ünü tek başına
karşılayabilir.
-İçeriğindeki düşük şeker ve lifler sayesinde
kilo vermeye yardımcı olabilir.
-Böğürtlen çayı, içeriğindeki magnezyum ve
kalsiyum sayesinde kemik yapısını güçlendirebilir.
-Göz sağlığını koruyabilir. Düzenli
tüketiminde katarakt ve gece körlüğüne karşı koruyucu etki yapabilir.
-İçeriğindeki K vitamini, protein
modifikasyonu için gereklidir. Bu kemikleri osteoporoz hastalığından korur.
-Böğürtlen çayı, yeni başlayan boğaz iltihabı
için gargara olarak kullanılabilir.
-İçeriğindeki bileşenler ile antioksidan
olarak önemli bir kaynak kabul edilen böğürtlen, kalp sağlığını korumaya
yardımcı olabilir.
-İçeriğindeki zengin C vitamini ile damar
sertliğine karşı, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini
azaltabilir.
-Kadın hastalıklarına karşı bileşeninde
bulunan doğal östrojenler ile menopoz döneminde oluşan ateşe iyi gelebilir.
-Genç kadınlarda şişkinlik ve adet öncesi
gerginliğe karşı koruma sağlaması böğürtlenin faydaları arasındadır.
Böğürtlen Çayının Zararları
-Böğürtlen çayı ishale karşı etkili bir çözüm
olmakla birlikte fazla miktarda tüketilmesi mide rahatsızlıklarına, mide
bulantısına ve kusmaya neden olabilir.
-Gebeler doktora danışmadan
kullanmamalıdırlar.
-Böğürtlen içerisinde bulunan tanenler aynı
zamanda kalsiyum ve demirin vücut tarafından emilimini azaltabilir. Çayınıza
limon katarak demiri, süt katarak kalsiyumu dengeleyebilirsiniz.
Böğürtlen Çayının Yapımı
-Bir demliğe 1 su bardağı su koyup kaynatın.
-Kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş böğürtlen ya da Doğadan markalı böğürtlen poşet çaylarından birini koyun ve 5-10 dakika demleyin.
-Süzdükten sonra için.
-Günde 1-2 fincan içilmesi ideal olanıdır.
-İsteğe bağlı olarak bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
0 Yorumlar