TOP25SARIKANTARON BURUN TIKANIKLIĞININ EVDE TEDAVİSİ - TOP 25 SARI KANTARON

BURUN TIKANIKLIĞININ EVDE TEDAVİSİ

Burun Tıkanıklığı

Burundan soluk alıp vermek, sağlıklı bir vücut ve solunum sistemi için çok önemlidir. Orta kulağın havalandırılması, koku alma fonksiyonları, havanın ısıtılıp, nemlendirilmesi bakımından da burundan nefesin önemi büyüktür. Özellikle kulak, burun, boğaz rahatsızlıklarında ve mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan burun tıkanıklığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hayat kalitesinin ve sağlığın bozulmasına neden olmaktadır. 


Burun Tıkanıklığının Nedenleri

-Grip ve nezle
-Burun eğriliği
-Alerjik rinit
-Sinüzit
-Hava veya mevsim koşulları ile alerjik durumlar
-Horlama-apne sendromu
-İyi ve kötü huylu tümörler



Burun Tıkanıklığının Evde Tedavisi

Burun tıkanıklığı sorunu yaşayanların sütten bu süre zarfında uzak durmaları önerilir. Sütün mukus üretimini arttıran etkisi olduğundan dolayı burun tıkanıklığı geçene kadar süt tüketimi en az seviyede hatta mümkünse hiç tüketilmemelidir.


1- Defne Yaprağı Çayı

Grip, nezle kaynaklı burun tıkanıklıklarının giderilmesinde  defne yaprağı çayı etkili olabilir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içildiğinde burun deliklerinizi genişleterek daha rahat nefes almanızı ve kesintisiz bir uyku uyumanızı sağlayabilir. (Herkeste aynı etki olmayabilir.)

Kaynamış bir bardak suya 4-5 tane defne yaprağı koyun ve 8-10 dakika demledikten sonra için. İçimi kolay olduğu için içine bal, limon gibi ilave şeyler ilave etmenize gerek yoktur. Etkisi 6 saat kadar sürmektedir.

Hamileler ve kalp-damar rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışmadan bu çayı içmemelidirler.


2- Tuzlu Su

Burun tıkanıklığı tedavisinin ilk adımlarından biri de mukusun burundan temizlenmesidir. 1 çay kaşığı tuz ve çeyrek çay kaşığı karbonatı 2 bardak ılık suyun içine atın ve karıştırın. 

Kafanızı eğerek bu çözeltiden bir miktar burun deliğinize çekin ve çözeltinin diğer burun deliğinizden veya ağzınızdan geri çıkmasına izin verin. Aşırı mukusu ve çözeltiyi çıkarmak için hafifçe burnunuzu sümkürün. Aynı işlemi diğer burun deliğinize de uygulayın. Bunu iyileşene kadar birkaç kez tekrarlayın. Bu uygulama sonunda burun deliğinizin açıldığını göreceksiniz.


3- Papatya Suyu

2 tatlı kaşığı papatyayı kaynamış suyun içine koyarak çay demler gibi 10 demleyin. Ilındıkan sonra bu papatya suyunu burnunuza çekmeniz tıkanıklığın açılmasına yardımcı olacaktır.


4- Kekik ve Nane Buharı

Küçük bir kabın içine 5 bardak kaynamış su koyun. Daha sonra içine 2'şer tatlı kaşığı kekik ve nane koyun. Başınıza bir örtü örterek kaba eğilin ve burnunuzdan nefes alın. 10 dakika kadar bu şekilde devam edin. Bu uygulamayı günde 2-3 kere yapabilirsiniz.

Kekik, antibakteriyel (bakteri öldürücü) ve antiviraldir (virüs öldürücü). Nanenin içindeki mentol de burun yolunu genişleterek gaha rahat solunum yapılmasını sağlar.


5- Sirkeli Su

Elma sirkesi mukusun incelmesini sağlarken aynı zamanda asidik yapısı sayesinde burnunuzun içerisinde bakteri ve virüs oluşumunu engelleyerek tekrar mukus üretimini önler. 

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal ekleyerek gün içerisinde 2 defa içerek burun tıkanıklığını durdurabilirsiniz. 

Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip, bu karışımı burnunuzdan çekip burnunuzu temizlemenizdir.



6- Nemli Hava

Nemli hava burun tıkanıklığına iyi gelir. Odanızda kaloriferin üstüne bırakacağınız bir bardak su havanın nemini koruyacaktır. Ayrıca odanın nemli olmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığına çözüm olabilir.


7- Zeytinyağı

Burnunuza damlatacağınız birkaç damla zeytinyağı burun tıkanıklığını gidermede etkili olabilir.


8- Zencefil Çayı

Zencefil, içeriğindeki bileşenler sayesinde mukozanın akışkanlığını arttırır. Böylece geniz kanalları açılarak burun tıkanıklığı hafifleyebilir ya da tıkanıklık tamamen açılabilir. 

Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine bir küp şeker büyüklüğünde taze zencefil atın ve kısık ateşte 5-10 dakika kaynatın. Süzdükten sonra isteğe bağlı olarak içine limon ve bal ilave edip sıcakken için. Zencefil çayını gün içinde 3-4 kere içebilirsiniz. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktorlarına danışarak bu çayı tüketmelidirler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar